Хидролипидният филм

- как да го поддържате
Хидролипидния филм

Хидролипидният филм – какво е значението му и как да го поддържате?

Все по-често в описанията на овлажняващи козметични формули се чете: „възстановява хидролипидния филм“. Какъв е този филм и защо създателите на модерната козметика смятат за своя задача да го опазват и възстановяват?

Какво представлява хидролипидният филм?

Той е част от защитната бариерна система на кожата и е разположен на повърхността ѝ. Представлява естествена емулсия от липиди и вода с киселинен характер (5,4 – 5,9 pH). Състои се от мазнините, произвеждани от мастните жлези (себум), липидите, свързващи мъртвите клетки от повърхностния рогов слой (корнеоцити), мастни киселини, аминокиселини, органични киселини и други овлажняващи вещества, емулгирани с вода и пот. Нарича се още киселинна мантия.

Функциите му са да:

  • поддържа роговия слой хидратиран, като така регулира загубата на влага от кожната повърхност
  • защитава от раздразнения, патогенни бактерии и микроби и предпазва полезните микроорганизми
  • осигурява уникалния кожен аромат, участващ в намирането и привличането на партньор

Накратко – хидролипидният слой поддържа кожата мека, здрава, с оптимална функция.

Какво се случва при нарушението му

Различни фактори, сред които прекомерното излагане на UV лъчения, екстремните климатични условия, честото миене с гореща вода и агресивни почистващи препарати, стресът, хранителните дисбаланси увреждат хидролипидния филм и компрометират защитните му функции.

Нарушенията на целостта му или тоталното му разрушаване ускоряват загубата на влага от повърхността и вътрешните слоеве на кожата. Тя става суха, чувствителна, лесно дразнима, зачервена, напукана и уязвима, податлива на възпаления и инфекции, опъваща.

Промените в киселинността на бариерната киселинна мантия променя и баланса в микрофлората, характерна за кожата ви. Това обикновено е в полза на патогенните и условно патогенни микроорганизми, които се възползват от благоприятните условия, бързо се размножават и предизвикват инфектиране и възпаления.

Всички опити за подобряване на състоянието на кожата ще останат безрезултатни, ако не бъде възстановен хидролипидния филм.

Как да възстановите защитната си бариера?

С малки промени в поведението си можете да допринесете много за възстановяването и опазването на хидролипидния филм.

Откажете се от навика да почиствате кожата си често и до скърцане – това означава, че сте отмили естествените ѝ мазнини, основа за хидролипидната бариера. Вместо гореща вода, използвайте приятно топла до хладка. Сменете силно пенещия се миещ препарат с агресивни повърхностноактивни вещества с щадяща, хидратираща формула. Имайте предвид, че варовитата вода е с доста високо pH, по-скоро алкално, и нарушава естествената киселинност на защитния филм.

Хидролипидния филм

Избирайте овлажнители, комбиниращи хюмектанти, емолиенти и оклузивни активни съставки:

  • хюмектантите (хиалуронова киселина, глицерин, алое вера и други) привличат влага от околната среда и от по-дълбоките кожни пластове в повърхностния.
  • емолиентите (растителни масла, естери, липиди, мастни киселини) запълват напуквания и вдлъбнатини, омекотяват и изглаждат повърхността, успокояват сухотата и раздразнението, изпълняват бариерна функция. Препоръчват се при дерматити, екземи, псориазис. Поддържат липидната част от киселинната мантия.
  • оклузивите образуват филм на повърхността и предотвратяват загубата на влагата (вазелин, восъци, стероли).

Чувствителната кожа обикновено е знак, че нещо не е наред с киселинната мантия, но е добре да имате едно на ум и при грижата си за нормалния и мазен епидермис.

Предлагаме ви специално подбрани продукти за защита и възстановянате на хидролипидния предпазващ слой. Такива са:

Свържете се с нас  и поръчайте необходимия ви овлажнител за поддържане и възстановяване на хидролипидния филм на Вашата кожа!

Прочетете още:
5 причини за суха кожа – кои са те, разберете сега
Суха кожа при бебета – какво да правим
Има ли нужда от грижи мъжката кожа – основи стъпки

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top