PEG-30 рициново масло

Хидрогенирано рициново масло – какво е това?

Защо ви е да знаете какво е хидрогенирано рициново масло? Защото много често срещате тази съставка в етикетите на различните козметични продукти и е добре да сте наясно какво всъщност слагате върху кожата си.

Хидрогенираното рициново масло е растителен восък, който се добива чрез хидрогениране на чисто рициново масло с никелов катализатор. То е без мирис и не се разтваря във вода.

Самото рициново масло се получава от семената на отровното растение рицин. (Името на растението идва от изключително токсичния протеин рицин, който се съдържа в него и който се отстранява по време на студеното пресоване и филтриране при производството на рициново масло.)

Ако на етикета на някой продукт прочетете „извлечено от рициново масло”, не си мислете, че съставката е натурална. По-скоро това са някои от полиетилен гликол производните на хидрогенираното рициново масло: PEG-30 рициново масло, PEG-33 рициново масло, PEG-35 рициново масло, PEG-36 рициново масло, PEG-40 рициново масло. Те са една от честите съставки на козметичните продукти за лична хигиена и са включени в списъка с ароматични вещества.

PEG хидрогенирано рициново масло помага за образуването на емулсии и разтварянето на други съставки в нетипични за тях разтворители и е много далеч от естествения си корен.

Съществуват редица изследвания за въздействието на PEG хидрогенирането рициново масло върху човешкото здраве. Заключенията на експертите са, че PEG-30, -33, -35, -36 и -40 рициново масло са безопасни за използване в козметика и продукти за лична хигиена в концентрации до 50% и че PEG-30 и -40 хидрогенирано рициново масло, са безопасни за употреба в концентрации до 100%.

Ако използвате традиционната козметика на известните марки, поне за тази съставка можете да бъдете спокойни – в определените количества, тя не е вредна за здравето ви. Но ако сте се спрели на щанда с натурална или органична козметика и видите тази съставка в съдържанието, то имайте предвид, че производителят просто се опитва да ви продукта си на по-висока цена.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top