Хидратация

през есента
Хидратация през есента

Хидратацията не спира да бъде важна и след края на горещите месеци. Лесно можем да я пренебрегнем когато температурите се нормализират и се върнем към забързаното си ежедневие. Хидратацията обаче е един от най-добрите начини да запазим не само здравето си, но и красотата на кожата си и дори емоционалното си и психическо състояние. В тази статия ще споделим някои съвети и трикове за това как да останем добре хидратирани през есента по лесен и елегантен начин.

Защо е по-трудно да бъдем хидратирани през есента?

С намаляването на жегите, започваме по-рядко да забелязваме осезаема жажда. Това не означава, че тялото ни изведнъж не се нуждае от тази хидратация, но че набавянето ѝ може да бъде по-малко инстинктивно и да бъде  по-трудно за нас ежедневно да следим по колко вода пием. Това, в комбинация с други дехидратиращи фактори като храната и напитките, които избираме, времето и неправилните навици могат да допринесат за дехидратация през есента. Тя може да доведе до по-замръсена кожа, умора, както и други по-сериозни здравословни проблеми ако продължително време сме дехидратирани.

Плодове и зеленчуци

Освен чрез наливане с вода, което може да стане досадно и дори неприятно, можем директно да контролираме хидратацията си и чрез храненето. Плодовете и зеленчуците са сред най-богатите на вода храни, а и все още има доста свежи опции преди да ни е застигнала зимата. Сега е моментът напълно да се насладим на по-голямо богатство от тези полезни био продукти с висока хидратираща стойност. Богатството им от витамини и минерали допълнително ще подсили здравето ни и ще ни зареди с енергия през есенните месеци. От плодовете можете да се обърнете към гроздето, прасковите, портокалите и ягодите. От зеленчуците, тези с най-високо съдържание на вода са краставиците, марулята, тиквичките, целината и карфиола.

Не прекалявайте с кафето и алкохола

Колкото и да ни се иска да се насладим на тези сгряващи и любими напитки през застудяващото време, имайте предвид, че те могат да имат значителни дехидратиращи ефекти. Вместо да се наливаме с бутилка вода след всяка чаша кафе за да компенсираме, имаме и по-елегантни решения на проблема. Малко по малко, можете да пробвате да интегрирате подобни напитки, които помагат за хидратацията. Една от тях е чаят. Зеленият чай съдържа кофеин и има сходен ефект с кафето, без да ни дехидратира. Ако искаме да се насладим на типични напитки за студеното време, то и горещият шоколад също може да бъде подходящ за нас. Той комбинира нуждата от сладко с нуждата ни от хидратация през есенните месеци.

Хидратация през есента

Винаги носете бутилка вода със себе си

Истината обикновено се крие в простите решения. Един от най-добрите начини да се уверим, че приемаме достатъчно течности е като винаги държим бутилка или чаша вода в полезрението си. Без да я виждаме ние далеч по-рядко ще се сещаме да пием вода. Докато ако тя седи на бюрото ни или на масата, всеки път когато погледът ни се спре на нея, това ще ни подсеща да отпием една-две глътки. Също така ако тренираме или спортуваме, задължително трябва да си взимаме пълна бутилка с вода с нас за да компенсираме загубената хидратация при потенето и физическото усилие.

Прочетете още:
Топлинен удар и прегряване
Изотоничните напитки
Растителните млека

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top