Хигиена на очите по време на работа с компютър

Правете гимнастика на очите. Затворете ги и поставете...

Все по-често седим пред компютъра по цял ден, за да работим и вечер, за да се забавляваме. А мониторът и взирането в него са едно от най-изморителните неща за очите ни. Затова е добре да спазваме няколко прости правила, за да запазим доброто си зрение възможно най-дълго.

Не работете в абсолютно тъмно помещение. Ясно е, че светлината не трябва да блести в монитора ви, но ако работите в пълна тъмнина и с увеличен контраст, очите ви ще се изморят, ще ви заболят много бързо и ще виждате цветни петна щом отместите поглед си в страни.

Ако работите с тексови файлове, увеличавайте текста, за да не се взирате допълнително.

Задължително си почивайте по десет минути на всеки един час. Очите се отморяват най-добре, ако гледате в нещо зелено. Сега сезонът е благоприятен, просто погледнете през прозореца. През зимата е достатъчно да спрете поглед върху цветята в офиса и очите ви ще се почувстват по-добре. Не се фокусирайте върху нещо определено, просто оставете погледа си да се рее.

Правете гимнастика на очите. Затворете ги и поставете ръце върху тях. После леко ги притиснете с длани и разтъркайте. Ще се почувствате по-добре. Добре е да не се пуши в помещението, в което работите и отоплителните уреди да не изсушават въздуха прекалено много. В противен случай, очите ви ще се зачервят и ще усещате парене.

Мигайте по-често. Така окото няма да се изсушава. Ако това не ви помага, купете си капки „изкуствена сълза”. Те ще поддържат влагата на очите ви и ще ви карат да се чувствате по-бодри.

Когато вечер излезете от работа, не бързайте да се приберете и отново да се залепите за компютъра. Дайте на очите си време да видят нещо различно от светещия екран. Наслаждавайте се на гледките около вас, за да се чувствате отпочинали и спокойни.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top