Хиалуро-новата киселина

– наистина ли е залог за младост?

Името ѝ идва от гръцката дума „хиалос“ (стъклен). Дадено ѝ е, защото за пръв път е изолирана от стъкловидното тяло на телешките очи през първата половина на 20ти век. Тя е гликозаминогликан (полизахарид) и е една от съставките на междуклетъчното вещество на организма. Висока е концентрацията ѝ в съединителната тъкан, синовиалната течност (тази, която смазва и храни ставите) и хрущялите, стъкловидното тяло на очите, сърдечните клапи, нервната тъкан. Почти половината от количеството ѝ е съсредоточено в кожата.
Поради свойството на молекулите ѝ да задържат многократно повече вода от собственото си тегло, тя играе ролята на биологическа смазка, осигурява еластичността, пластичността и гъвкавостта на тъканите. Участва в регенерирането им и има противовъзпалителен характер. Около една трета от хиалуроновата киселина (HA) в тялото се обновява всеки ден.
Как се добива хиалуронова киселина за фармацевтиката и козметиката?  
Традиционно се извлича от животински тъкани. Все по-често обаче в козметичните и медицински продукти се влага хиалуронова киселина, произведена от специални щамове бактерии. Тя е близка до човешката и е значително по-чиста от получената от животински тъкани.
Принципно хиалуронът е с голямо молекулно тегло, но вече е възможно и производството на версии с доста по-малки молекули (по-ниско молекулно тегло).
Какво е отношението на хиалурона към младостта и здравето?
Още преди да нашуми като една от най-важните съставки на козметиката, хиалуроновата киселина намира приложение в медицината. Достатъчно е да се спомене инжектирането ѝ в ставите за облекчаване на възпаления и артритни заболявания, както и използването ѝ като хирургическа среда при операции в офталмологията.
Синтезът на хиалуронова киселина с ниско молекулно тегло (с по-къси вериги) прави възможно доброто ѝ усвояване в стомашно-чревния тракт. Така освен чрез инжекции, тя вече се приема и през устата.
Но, разбира се, огромна популярност HA добива, когато към нея се обръща индустрията за красота. Тя се възползва от свойствата на химическото съединение да задържа вода и да овлажнява тъканите, да придава на кожата обем, като заглажда бръчките и неравностите, и да пази еластичността и младежкия ѝ вид.
hyaluron1
Приложение на хиалуронова киселина в козметиката
Козметични продукти за домашна употреба
В тях се влага високомолекулен или нискомолекулен хиалурон. Високомолекулният не прониква в дълбочина. Подкрепя хидратацията на кожата като задържа вода на повърхността ѝ. Нискомолекулният успява да проникне по-навътре, да засили овлажняването, да възстанови донякъде обема и плътността и с това да направи бръчиците по-незабележими. Ефектът трае, докато използвате продуктът.
Хиалуроновата киселина като филър
По-дълготрайни са резултатите при инжектиране на хиалуронова киселина директно в пластовете на кожата. Тя е добър пълнител (филър) за дълбоки бръчки и гънки като назолабиалните. Използва се за придаване на обем, за оформяне на устните и възстановяване овала на лицето. В същото време, задържайки около себе си много вода, молекулите на хиалурона поддържат кожата еластична, гладка и свежа. Ефектът е видим още след първата процедура. Запазва се средно от половин до около една година – в зависимост от скоростта, с която организмът резорбира органичното съединение.
Противопоказания
Хиалуроновата киселина не е панацея. Тя няма да ви подмлади като с магическа пръчица. Добре е да използвате продуктите и процедурите с нея разумно, съответно потребностите на кожата ви и след консултация с дерматолог или професионален козметолог.
Употребата ѝ е недопустима при алергии, остри инфекциозни състояния, бременност и кърмене. Противопоказна е при констатирана патология на съединителната тъкан, автоимунни заболявания, рак, диабет, онкологични заболявания и т. н. Не бива да я използвате, когато кожата ви е склонна да образува келоидни белези
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top