Флоралните води

- ефикасни и безопасни
Флоралните води

Етеричните масла могат да бъдат тежки, понякога дори опасни при директна употреба върху кожата. Затова пък флоралните (цветните) води имат същия аромат, но са много по-леки и с по-слаба активност от маслата. Употребата им е много приятна, ефикасна и безопасна (освен ако не сте алергични към растението, от което са получени).

Какво представлява флоралната вода

Това е течността, която остава след парната дестилация на суровината и отделянето на етеричното масло. При дестилация на цвета на растението, се нарича „флорална“, при дестилация на други части – „ароматна“. Всички са обединени в голямото семейство на хидролатите.

Флорална вода с добро качество се получава през първия половин час от започване на дестилационния процес. Тя е с ниско съдържание на ароматни вещества – много често дори под 1% – и е много по-слабо активна от маслото. По същество представлява мека смес от ароматни етерични масла и абсолютни съставки в чиста дестилирана вода. Притежава характерния ароматен профил на конкретното масло. Най-известна е розовата.

Приложение на флоралните води

От хилядолетия те се използват в традиционната медицина поради своите противовъзпалителни, антисептични и антиоксидантни характеристики. Много добри репеленти са и са на почит в ароматерапията.

Прилагат се в грижата за здравето и красотата на кожата и косата. Някои от тях са подходящи дори за суха и чувствителна, а други са безопасни и за бебешката. Много полезни са при акне и зряла кожа. Притежават свойството да стимулират фоликула и новия растеж на косъма. Способността им да почистват, хидратират и подхранват, тонизират и изсветляват ги превръщат в конкуренция на тонерите и тониците.

Влагат се в козметичните продукти и то не само като  ароматизиращи съставки. Можете да ги добавяте и към продуктите, които ползвате за рутинната си ежедневна грижа.

Свойствата на всяка от тях зависят от характеристиките на растението, от което са получени, и концентрацията на активните съставки.

Флоралните води

Видове флорални води

Всяко етерично масло, което се получава чрез парна дестилация на цвят, има своята флорална вода. Видовете са много, но сред най-ценените са тези от:

  • роза дамасцена – успокоява възпаления и зачервявания, леко акне и слънчеви изгаряния, подкрепя регенерацията и рН баланса, хидратира и съдейства за възстановяване функционалността на кожната бариера;
  • лавандула – антибактериалните ѝ свойства успокояват склонната към акне, петна и несъвършенства кожа, подходяща е също за чувствителна и раздразнена – включително за скалпа и при пърхот, действа добре на екземите;
  • нероли – благоприятна е за чувствителна и зряла кожа, стяга мазната, деликатно тонизира, забавя появата на фини линии и бръчки;
  • лайка – действа антисептично, противовъзпалително и стягащо, почиства и тонизира, релаксира и успокоява, особено подходяща е за фина, много суха и чувствителна кожа, прави гривата на блондинките бляскава.

На befit.bg можете да откриете още ароматни продукти от маточина, смрадлика, бяла роза, мента и др.

Деликатността, която флоралните води проявяват към кожата и косата, безопасността и ефикасността им, по-ниската им цена увеличават непрекъснато популярността им. Можете да ги използвате практически за всичко – от сутрешното почистване до тонизирането, самостоятелно или като съставка на домашната ви козметика. Поръчайте флорална вода за себе си или за подарък!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top