Физическа активност

и спорт в ранна детска възраст

Ако се опитате да обездвижите едно бебе, вие ще спрете развитието му и ще го осакатите. Малките деца живеят, развиват се и растат, движейки се. Затова, дали едно дете има нужда от движение, от физическа активност, е въпрос, който изобщо не си струва да си задаваме. До около три годишна възраст физическата активност е част от основните му потребности заедно с балансираното хранене, достатъчно сън и любов и внимание от обкръжаващите го.

Но постепенно дечко започва да предявява своите предпочитания – по-забавно му е да се катери, да тича или пък да играе с топка и т. н. Това е времето, в което трябва да започнете да мислите за по-системни физически занимания и избор на подходящ спорт.

Ползи, които физическата активност и спортът осигуряват на детето

Балансираното физическо натоварване, съответно на възможностите на детето, повлиява благотворно развитието на тялото и всяка една от жизнените системи:

 • развива и укрепва опорно-двигателната система, прави я по-силна и по-гъвкава;
 • активира метаболизма му;
 • оптимизира работата на дихателната система;
 • тренира сърцето и стимулира кръвообращението;
 • повишава апетита и подобрява съня;
 • подкрепя имунната система;
 • намалява тревожността, неувереността и стреса и др.

Какви допълнителни ползи носи организираното спортуване?

 • Подобрява социализацията, приучава малките да работят в екип, да си сътрудничат.
 • Допринася за психологическата устойчивост на характера, развива умения както за преживяване на успешните постижения, така и на загубите.
 • Научава ги да контролират емоциите си и да се справят с негативните преживявания, като ги превръщат в стимул за по-нататъшно развитие.
 • Помага им да изработят навици за системна работа, постоянство, дисциплина, отговорност и търпение.
 • Укрепва самоувереността и самочувствието им, изгражда силен характер.

Трябва ли детето да спортува задължително?

Чудесно ще е, ако детето ви спортува. Проблемът е, че не всяко може и желае да го прави. Това зависи както от способностите и интересите му, така и от характера и темперамента му.  Натискът от ваша страна би могъл – вместо ползи – да донесе проблеми. Затова не принуждавайте малчо да упражнява някакъв спорт, ако той не желае и не успява да се справи въпреки усилията си. Вместо да го травмирате и да го карате да преживява провали, да живее в страх, че ще ви разочарова, намерете адекватен заместител.

Така необходимата в ранната детска възраст физическа активност можете да осигурите чрез дълги разходки, игри, танци, разходки с домашния любимец – занимания, които са приятни за хлапето, правят го щастливо и удовлетворено, пазят не само здравето, но и самочувствието му.

Един от най-големите проблеми днес в детска възраст е обездвижването. Дигиталните устройства са в състояние да обсебят напълно вниманието и времето да децата. Те прекарват часове наред, като гледат клипчета и филми, играят игри, чатят в социалните мрежи. Ваша е отговорността да намерите баланса и да успеете да го наложите.

Обездвижването е причина за затлъстяване и подмладяване на хроничните заболявания. Подмяната на реалния свят и физическата активност с виртуалната реалност и постоянното сърфиране в мрежата не водят до нищо добро – включително в психическото и емоционално развитие на хлапетата. Затова осигуряването на постоянна адекватна физическа активност е точно толкова важно за здравето на детето ви, колкото доброто хранене, качествения сън и обичта ви.

Прочетете още:
„Затлъстяване при децата – как да ги предпазим“

„Гръбначните изкривявания при децата“
„Имунната система при децата“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top