Феромони

и либидо
Феромони и Либидо

“Феромон“ звучи на масовата аудитория някак загадъчно. Буди представи за гореща любов и покоряващ сексапил, постигнати чрез тайнствено ароматно вещество, стимулиращо либидото. Може би дори сте срещали реклама на парфюми, които твърдят, че имат феромонен състав и ще ви направят неотразими за другия пол.

Какво са феромоните?

Има ли такива вълшебни химикали и какво представляват? Да, има. Те са вече добре проучени при различни животински видове – от безгръбначни през насекоми до бозайници – мишки, зайци, глигани, маймуни и т. н.

Според световния авторитет по темата зоологът доктор Тристрам Уайът това са химически сигнали, характерни за целия вид. Произведени от един индивид, те предизвикват специфичен  отговор (реакция) в който и да е приемащ индивид от вида.

Това ги отличава от огромния брой променливи миризливи молекули, които придават на всеки от нас (хората) индивидуална миризма. Която пък се възприема по различен начин от различните индивиди.

Феромоните при животните управляват множество вродени (инстинктивни) социални поведения и силно влияят на нивата на хормоните. Протичат чрез различни биохимични механизми. Лежат в основата на модулацията на пубертета, цикъла при женските, либидото, контрола на възпроизвеждането, агресията, сукането и родителското поведение, разграничаване на собствения вид от хищници, конкуренти и плячка, индивидуално разпознаване и др.

Отговорите на тези сигнали са много стабилни, възпроизводими и стереотипни.

Феромоните и хората

Дали и човешкия вид използва в комуникацията си феромони? Учените смятат, че най-вероятно е така. Дали вече има открити и изучени човешки феромони? Мненията са противоречиви и отговорът е по-скоро не, въпреки че широко се цитират вещества, произхождащи от тестостерон и от естроген:

  • андростенон
  • андростенол
  • андростадиенон
  • естратетраенол

Сочи се ненадеждността на някои изследвания, активното действие на химикалите при едни индивиди и невъзприемчивостта им от други и т. н. По-скоро сериозните изследователи са склонни да ги обвързват с индивидуалните миризми и възможната генетична съвместимост, но не и с феромони, идентични при всички мъже и жени.

Като че доста по-единодушни са учените за друг кандидат. Става дума за молекули в секрета от зърната на ареолата, произвеждан от всички кърмачки. Те стимулират сукането при всяко бебе, не само при тяхното собствено. А това максимално ги доближава до определението за феромон.

Либидо и феромони

Дори и да има намесени феромони в сексуалното поведение на човека и в стимулирането на либидото, то става неосъзнато от нас и връзката ще продължи да съществува, независимо дали сме я установили научно или не.

От друга страна, ако и когато вашето либидо и потентност имат нужда от побутване, можете да го направите по много по-достъпни и сигурни начини, както се е случвало от векове:

Храни афродизиаци

Предлагаме ви варианти, за които може би няма да се досетите:

  • какаови зърна  – доставят скоростно протеини, въглехидрати, мазнини, фибри, всички най-важни витамини, минерали, антиоксиданти
  • био мака на прах  – поддържа хормоналния баланс при дамите и господата, повлиява добре сексуалните нарушения, можете да я поръсите върху салатата, напитките, десертите
  • разтопяващо лакомство от шоколад с парченца портокал и бадеми.

Феромони и либидо

Любовна ароматерапия

Подбраните аромати повишават чувствително градуса на желанието и предразполагат към интимност. Можете да подберете специални блендове етерични масла  или ароматизирани свещи, чийто аромат ще стимулира либидото ви

Хранителни добавки

Разбира се, преди употребата им, говорете с лекаря си или с фармацевта си. Те включват от подходящо подбрани билкови екстракти като тези от бабини зъби  (трибулус терестрис) и сао палмето до комбинирани формули за мъжка потентност и поддръжка на либидото и възможностите .

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top