Ухапвания от насекоми

- как да реагирате
Видове ухапвания от насекоми

Ухапванията от насекоми удивително си приличат и ако не видите „престъпника“ в действие, е много трудно да определите кой е той.

Как организмът реагира на ухапването

В повечето случаи при ухапването/ужилването насекомото вкарва в тялото ви отрова. Имунната система реагира на нея и се появява зачервяване и подуване. С малко закъснение идват болката и сърбежът.

В зависимост от реакцията на имунитета е и силата на реакцията. При алергия тя е прекомерно силна и може да се стигне дори до анафилактичен шок – обикновено от пчелно ужилване. Разпознава се по подуването, но особено по затрудненото – понякога до невъзможност – дишане и по силно пониженото кръвно налягане. Състоянието е животозастрашаващо и на потърпевшия му е нужна спешна медицинска помощ.

Някои насекоми пренасят болести – кърлежите, въшките, комарите и др. За лекаря ще е от полза, ако можете да уловите и запазите ухапалото ви насекомо.

Децата преживяват последиците от ухапванията доста по-тежко от възрастните.

Симптоми след ухапване, изискващи спешна медицинска намеса

  • Температура и треска;
  • Подуване на устните и гърлото;
  • Затруднено дишане;
  • Ускорен сърдечен ритъм;
  •  Гадене и повръщане;
  • Мускулни спазми;
  • Объркване;
  • Загуба на съзнание;
  • Грипоподобни симптоми, ако насекомото пренася зараза.

Какво да правите след ухапване/ужилване от насекомо

Измийте ухапаното от насекомо място с хладка вода и сапун. Направете студен компрес, за да туширате болката и отока. Ако ви ужили пчела, премахнете най-напред жилото. Въпреки че ще прочетете много съвети за мазане с чесън, с кашица от сода за хляб и растения, които вероятно имате в двора, най-добре е да държите в аптечката си кремове против сърбеж. Посъветвайте се с лекаря си какви обезболяващи и антихистамини бихте могли да използвате в такива случаи, особено ако имате деца. А при вече проявени алергии е добре винаги да държите подръка средство за първа помощ.

Кои са насекомите, от които най-често страдаме в ежедневието, и как изглежда ухапаното от тях?

Комари

Ухапването от комар оставя кръгла или капковидна подутина – около и над 5 мм. Тя се появява скоро след ухапването, после става твърда, повдигната, червена и сърби. Може да са няколко наблизо една до друга.

Видове ухапвания от насекоми

Пчели

Ще ви ужили, само ако се почувства застрашена, защото жилото ѝ се окъсва и тя умира. Най-вероятно ще го видите на мястото на ухапването. Извадете го внимателно. На негово място остава бяло петно, около него зоната отича, зачервява се и се затопля. Болезнена е и сърби.

Оси

За разлика от пчелите, осите не оставят жилото си и затова могат да ви ужилят многократно. В повечето случаи мястото ще се подуе, около него ще се зачерви, ще се появи чувствителност и/или сърбеж и болка.

Бълхи

Ухапванията са групирани по няколко и обикновено са в долната част на краката. Представляват неголеми червени подутини, сърбят. Започвате да ги усещате веднага след ухапването.

Въшки

Главови, срамни, дрешни – става дума за различни видове, но всички се хранят с кръвта ни и хапят, при което оставят множество малки сърбящи зачервени петънца.

Кърлежи

Кърлежът остава дълго впит на място, като смуче кръв. Най-вероятно няма да усетите ухапването. Когато го забележите, трябва внимателно да го извадите – най-добре е това да направят в най-близката медицинска служба и да ви поставят инжекция срещу тетанус. Възможно е да ви зарази с лаймска болест, да предизвика алергична реакция и др. Ако е паднал преди да го откриете, следата му е зачервено петно с ореол около него.

Макар и рядко може да ви ухапе конска муха, да ви щипне мравка. Много сърби ухапаното от дървеници. Паяците също хапят, но у нас няма опасни – може би само черният паяк, който обитава Странджа и Сакар.

Най-добрата защита от ухапвания и ужилвания от насекоми са репелентите. Ползвайте ги всеки път, когато излизате навън. А при влажно време в топлия сезон не навлизайте в тревисти зони, ако не сте с дълъг ръкав, дълъг панталон и високи обувки.

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top