Устата ми хубава, зъбите ми бели

Няколко са основните правила за здрави зъби...

Няколко са основните правила за здрави зъби. Ако всекидневно се грижим за зъбите си, ще намалим необходимостта от професионално лечение със 75-80%. Имаме две добри причини за това: болката от машинката – и болката от раздялата с банкнотите, които най-малкото могат да ни обновят гардероба или да ни вкарат в киносалона с цялото си семейство.

Не е за подценяване и фактът, че болните зъби са началото на множество вътрешни заболявания, някои от които могат да бъдат със сериозни последици.

КАРИЕСЪТ

От кариес днес страда 90% от населението по света. В някои страни този процент достига почти 100. Това не е така единствено при ескимосите и жителите на южните райони на Памир, които не познават тази болест.

ПРАВИЛАТА

И тъй като не сме ескимоси, важно е стриктно да спазваме правилата, които ще ни спасят от проблеми със зъбите:

Хигиената е най-важна – всекидневната правилна грижа за устната кухина – за зъбите и венците, е това, което ще ни държи далеч от зъболекарския кабинет.

Важни са не само качеството на четката и пастата за зъби, но всички останали мерки за хигиена на устната кухина: внимателно миене на зъбите минимум два пъти дневно по 2 минути, почистване след хранене (конци, изплакване, дъвка). Не бива да се пренебрегват и редовните прегледи при стоматолог.

Храненето определят два фактора: пълноценна храна и умерената диета (не повече от 3-4 хранения на ден и рационален прием на въглехидрати).

Има и естествени начини за почистване на зъбите: сурови ябълки, моркови и други твърди плодове и зеленчуци. Не забравяйте в ежедневното меню да приемате достатъчно храни, богати на калций (орехи, зеленчуци със зелен цвят, мляко и млечни продукти), който е основен строителен материал на зъбите.

Температурата на храната ни е друг важен фактор за здравината на зъбите. Студената или прекалено топлата храна е вредна за зъбите. Не е добре и да се сменя рязко температурата на продуктите. Това предизвиква микроскопични пукнатини върху емайла на зъба.

Венците изискват особена грижа. Кръвотечението и възпалението им е една от честите причини за неприятна миризма от устата и падане на зъбите. Лошата устна хигиена, пушенето, спецификата на употребяваната храна и недостигът на витамини водят до неприятни заболявания на венците.

Флуорът е друг необходим микроелемент за нашите зъби. На пазара се предлагат много препарати с флуор: пасти за зъби, поливитаминни комплекси, еликсири, дъвки. Не трябва да се забравя обаче, че големите количества флуор са също толкова вредни на организма, колкото и неговият недостиг.

Стоматологът почиства професионално зъбите и премахва налепите така, както не можем да направим с четката и пастата за зъби у дома. От своя страна профилактичните прегледи предотвратяват развитието на кариеси и по-сериозни проблеми със зъбите, които могат да се отразят зле на целия организъм.

А сега – усмивка…

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top