Умеете ли да се отпускате

- трикове и техники

Има мигове, в които напрежението сякаш ви задушава. Опитвате се да поемете дълбоко дъх, но гърлото ви е стегнато и живителната струя въздух едва се промъква през него. Главата ви пулсира и ви се струва, че ще се пръсне. Спешно трябва да направите нещо, за да отпуснете ума и тялото си.  Има множество съвети как да се случи това. Но е време да намерите вашите техники и трикове, които наистина работят при вас. И няма как да стане по друг начин, освен като ги пробвате. Точно в моменти на върхово напрежение ще се научите как да се отпускате.

Изравнете дишането

Чували сте как диша човек, когато спи дълбоко – равно и ритмично. Имитирайте го. Не се старайте да е много дълбоко вдишването – чак от корема, нито да е по-продължително издишването. Просто се съсредоточете в максимално равното и ритмично дишане. Насочете ума си към постигането му, тактувайте ако трябва, като мислено изричате бавно „вдишвай – издишвай, вдишвай – издишвай“.
Това откъсва мислите ви от ситуацията, успокоява ви достатъчно, за да преминете към дълбоко дишане или други техники за отпускане и релакс.

Дайте израз на тревогата си

Ако в такъв момент има с кого да споделите – очи в очи, направете го. Но най-често няма. Затова излейте тревогата си в бележник – как се чувствате, кое ви кара да се чувствате така, защо ви притеснява. Формата няма значение. Ако ще помогне, пишете, сякаш разказвате на някого – като писмо. Назоваването на състоянието, на емоциите, на повода за напрежението, обличането на чувствата в думи малко или много ангажира ума ви, кара го да се отдалечи от тревожността, да я погледне отстрани, да я изследва като външен обект. Това успокоява мозъка, сваля напрежението, в крайна сметка води до отпускане.

Откъснете се от тук и сега

Когато напрежението стане непоносимо, спомнете си време и място, в което сте изпитвали покой и умиротвореност. Може да е някъде в детството ви, или от лятната отпуска в планината; след презентацията, когато сте изложили идеите си и всички са ви подкрепили. Важно е да е момент, който ви кара да се чувствате добре и е в състояние да доведе превъзбудения мозък до отпускане и успокояване.

При някои, вместо спомен, работи добре измислянето на красиви истории с много подробности и щастлив развой. Разказвайте си ги или мислено ги разигравайте – като театър. Разбира се, вие сте главният герой в пиесата.

 

Рисуването като начин за отпускане  

Оцветяването на мандали (богато украсени цветни фигури, характеризиращи се с ритъм и симетрия – обикновено във формата на кръг) намалява тревогата и успокоява мозъка. Същото се случва, когато почти несъзнателно чертаете кръгове, триъгълници, сложни плетеници, фигури, преплетени с откъслечни думи. Просто оставете ръката си да даде израз, да изкара навън всичко, което ви притеснява, и се отпуснете.

Правете, каквото ви харесва

Това, за жалост, не е възможно на работното място. Но пък ако сте вкъщи, в момент на най-голямо напрежение се обърнете към хобито си. Четете, решавайте кръстословици, вземете гоблена, който бродирате, или плетката. Излезте в градината, полейте цветята. Правете нещо, в което можете да потънете изцяло – с ум и сърце.

Любимото ви занимание ще усмири неспокойните ви мисли, ще релаксира нервите, ще доведе до трайно отпускане.

Каквато и техника да изберете, възможно е да не ви се получи много добре от първия път – нужен е опит.

Когато често сте тревожни, когато работите и живеете под стрес, изработете си защитни механизми, подберете трикове и техники, които ще ви помагат да се отпуснете. Може да е дълбоко дишане, медитация, упражнения за релакс, слушане на подходящи звуци или музика. Комбинирайте ги, съчетавайте ги, обогатявайте ги! Само се грижете за себе си. Научете се да се отпускате в мигове на върхово напрежение и да се чувствате добре!

Прочетете още:
„4 билки против тревожност“
„За пълноценен сън след стресов ден“
„Ароматерапия през зимата“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top