Виждали сте нейните малки, лилави плодове. Тананикали сте си, поне веднъж, песничката „кацнал бръмбар на трънка и започнал да бръмка“. Знаете ли обаче за какво може да използвате растението? Тази простичка, леко невзрачна билка може да ви помогне много.
Основно е известна със своето противовъзпалително действие и с високото съдържание на пектин, което я прави подходяща за подобряване на храносмилането и регулиране работата на червата.
Но всъщност различните ѝ части се използват с различни цели.
Плодовете на трънката
Съдържат витамин С и Е, пектин, целулоза, каротин, глюкоза и фруктоза, кумерини, флавоноиди.
Сокът трънка има антибактериално действие. Препоръчва се при стомашно-чревни разстройства. Прилага се и външно – като компреси – при някои кожни заболявания.
Цветовете на трънката
Имат успокояващо действие, помагат за прочистване на организма и стимулират метаболизма. Имат облекчаващ ефект при възпаление на бъбреците.
Листата на трънката
Всеобщото мнение е, че тази билка има запичащо действие. Листата ѝ обаче действат разслабващо. Освен това са отличен диуретик. Пиенето на отвара от тях се препоръчва при цистит. В случай на възпаление на устната кухина се препоръчва само жабурене с нея.
Корените на трънката
Имат потогонно действие и са ефективни за сваляне на висока температура.
Според народната медицина билката може да помогне при авитаминоза и нарушена обмяна на веществата. Освен това към нея се прибягва и за общо укрепване на организма и повишаване на тонуса.
Ако харесвате стипчивия вкус на трънката, но не искате да си варите чайове и отвари, погледнете този продукт: Weleda – биоелексир от трънка за енергия и тонус. Към билката е добавен органично отглеждан лимон – за допълнителна доза витамин С и енергия, захарна тръстика и мед.