Традиционна, натурална, органична боя за коса

Коя да ползвам?
Традиционна, натурална, органична боя за коса

Коя да ползвам?

Знаете ли какво съдържа вашата боя за коса? Вероятно сте наясно, но предпочитате да не се замисляте по въпроса. Или поне не, докато косата ви е здрава и лъскава. Когато се изтощи, стане суха, прилична на слама, без блясък и жизненост, ще му мислите. Не си причинявайте това. Знаете, че традиционната боя за коса е коктейл от химикали, които слагате на главата си. Не я ползвайте. Вече имате цели две алтернативи – натурална и органична боя за коса.

Как влияят на косата традиционните бои

Постоянното боядисване изтощава и отслабва косата. Тя губи естествения си свеж вид. Става чуплива, суха, стои като изкуствена, трудно се оформя в прическа. Ако ходите с къса коса, това не е чак толкова страшно, но за дамите с дълги коси проблемът е голям, защото те просто не изглеждат добре.

Все пак сте решили да пробвате първо с традиционната боя? Ако ще се боядисвате за пръв път, важно е да проверите дали не сте алергични към химикалите в боята. Направете си проба, за да избегнете евентуална алергична реакция, при която може да ви засърби скалпа, да се подуете, кожата ви да се зачерви или да започне да ви пада косата.

Какви химикали се срещат най-често в традиционната боя за коса

Амоняк, кислородна вода, пара-фенилендиамини (PPDs), толуол, резорцин.

Какви са ползите от натуралната и органичната боя за коса

Те са безвредни за кожата на скалпа и за косата ви. Не убиват жизнеността на косъма, помагат му да остане лъскав и еластичен, дори (някои продукти) го подхранват. Запазват здравето и добрия вид на косата ви. Освен това, ако се окаже, че сте алергични към традиционните бои за коса, тези са единствената ви алтернатива.

Имат ли недостатъци безвредните бои за коса

Да, за съжаление имат два недостатъка. Единият е, че са доста по-нетрайни, ще трябва да се боядисвате по-често. (Макар че ако обичате да експериментирате и да сменяте цветовете, това едва ли ще ви се стори недостатък.) Другият е, че са малко по-скъпи от традиционните бои за коса. Но пък са безвредни за здравето ви. А и с тях ще спестите пари, които иначе бихте дали за допълнителна козметика за коса, с която да поправяте щетите, нанесени от химикалите.

Следващият път, когато трябва да купувате боя за коса, вземете по една от всеки вид, прочетете етикетите им и вземете най-доброто решение за вашето здраве и красота.

Прочетете още:
Боите за коса
Боядисаната коса
Грижа за боядисаната коса
Мъжете и боядисаната коса

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top