Традициите на изтока: чаят

В Китай са разпространени главно 6 вида чай: люча, хунча, улунча, хуача ..

На Изток, особено в Китай и Япония, запарването на чай и поднасянето на вода може да изглежда дреболия, но всъщност крие богато културно съдържание.
Китай е родина на чая и люлка на културата на чая. Тя води началото си от… 11 век пр. Хр. Днес чаят е национална напитка на китайците.
Чаеният храст вирее в топли и влажни места и расте главно в земите на юг от река Яндзъ, в планински и хълмисти райони. Китайците вярват, че лековитите вещества на чая са възможни само благодарение на благоприятните условия за отглеждане.
Чаят е прочит с лечебните си свойства: той разхлажда, унищожава токсините, повишава тонуса, стимулира мозъка, премахва мазнините, пречиства организма от натрупани излишни вещества и т.н.

В Китай са разпространени главно 6 вида чай: люча – зелен чай; хунча – червен чай (тоест този, който ние наричаме черен чай); улунча (буквално «черен дракон»); хуача – жасминов чай; байча («бял чай») и дзиняча – пресован чай.
В провинция Съчуан например повече посещават чайните и там пият главно жасминов чай в купички с капачета. В Тибет добавят масло в попарения чай. Монголците имат странния обичай да пият чай с краве или овче мляко и малко сол. В провинция Юннан най-напред поднасят сладък чай, после е ред на горчивия чай, а накрая пият чай с орехови ядки и мед. Гостите задълго помнят аромата на този чай.
Материалът на чашите, купичките и чайниците може да бъде порцелан (най-високо ценен), керамика, стъкло или много рядко метал. Знаменитият в цял свят чай от сорта лундзин трябва да отговаря на петте условия: прекрасна форма, зелен цвят, гъст аромат, сладък вкус и… стъклена чаша. Водата за чая се взема от определено място и извор.
Чаят и коприната са знаменити китайски стоки, с които страната е търгувала в Древността. Чаените листа са пренасяни по древния Път на коприната до всички страни в света. Днес цимънският червен чай се оценява изключително високо на лондонския пазар. Сортът тиегунин («желязната Гуанин») е обявен за Цар на чая заради установеното си антиканцерогенно действие.
КАРЕ – Чаените листа са богати на антиоксиданти, които обезвреждат излишните свободни радикали в клетките на организма и намаляват риска от редица заболявания. Зеленият и черният чай съдържат еднакво количество антиоксиданти (флавоноиди).
В правилно приготвената чаена напитка има над 100 вещества. Чаените листа съдържат 2-3% кофеин, каротини, тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин В2), пантотенова киселина. В тях има и флуорид, който укрепва зъбния емайл и намалява на риска от кариес. Танините от чая повлияват един от ензимите в слюнката (слюнчената амилаза). Вследствие на това усвояването на въглехидратите започва още в устата, което намалява риска от кариес след консумация на въглехидратни храни.
Слаб чай могат да пият всички, но силният не се препоръчва на малки деца, бременни и кърмещи жени и хора, чувствителни към кофеин. Както и с всичко останало, чаят трябва да се консумира разумно. Най-полезни за здравето са до 3-4 чаши дневно, на гладно или 1 час след хранене.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top