Травматизъм

- през зимата

Още през първите мразовити дни през зимата спешните болнични отделения съобщават за рязко увеличен брой на пациентите с травми. Счупените и навехнати ръце и крака, изкълчвания и дислокации на ставите, натъртвания, разтегнати сухожилия, опасни наранявания на главата, гръбнака и таза придобиват буквално епидемичен характер.

За кого травматизмът през зимата е особено опасен?

Възрастните са най-заплашени – както като честота и тежест на травмите, така и като последици. Те реагират по-бавно при внезапно изникнала опасност, по-трудноподвижни са. Костите им са по-крехки, лесно се чупят и трудно заздравяват.

Падането на леда е често и при децата. Но когато те паднат от височина, равна на ръста им, обикновено им се разминава, а счупванията зарастват бързо и безпроблемно. Следете за удари в камъни и бордюри. Главата може да пострада лошо дори на равно.

Особено висок е спортният зимен травматизъм – както сред професионалистите, така и сред любителите. Всяко невнимание, надценяване на възможностите и подценяване на рисковете може да е фатално. Спусканията по немаркирани снежни склонове, пързалянето по уж замръзнали реки и езера, планински преходи с лоша екипировка и слаба подготовка са сред най-рисковите неща, с които можете да се заемете зиме.

Най-опасните ситуации през зимата

Падане

Когато паднете, не бързайте да се изправяте. Опитайте се да разберете, дали всичко е наред. Изпитвате ли болка в крайниците, главата или гръбнака? Проверете в състояние ли сте да се движите. При най-малкото съмнение, вместо да се изправяте сами, се огледайте или позвънете за помощ. След падане може да изпитате силно главоболие, да имате пристъпи на гадене и повръщане, дезориентация и сънливост. Спешно ви е нужен лекар.

Ако сте близо до паднал човек, не бързайте да го вдигате. Често травмите на гръбнака настъпват или се влошават точно при оказването на помощ от неопитни.

Травми и схващания при почистване на сняг

За несвикналия почистването на мокрия сняг с лопата е екстремно физическо натоварване. То често причинява травми и схващания на гърба и врата. Студът и физическото усилие са особено опасни за хора със сърдечни проблеми и заболявания на опорно-двигателната система. Контрастът между ниската външна температура и загрятото от натоварването тяло също не е безопасен.

Не пропускайте да подготвите мускулите с упражнения за разтягане. Бъдете внимателни и правете чести почивки.

Не е за подценяване възможността върху вас да падне ледена висулка – остра, тежка и от голяма височина.

Хипотермия и измръзване

Продължителният престой навън и недостатъчно топлото облекло водят до понижаване на телесната температура. Чрез треперене организмът се опитва да я запази. Това е моментът, в който трябва да влезете на топло. Ако пулсът и дишането ви се ускорят, ръцете ви загубят сръчността си и мисленето ви се замъгли, имате нужда от помощ.

При много дълго излагане на ниски температури пръстите на ръцете и краката, носът и ушите могат да измръзнат. Започва с изтръпване и влошаване на сетивността, намаляване на подвижността, кожата изстива, побелява или потъмнява. Като начало е нужно влизане на топло, лек масаж, смяна на мокрите дрехи, лекарска помощ.

Как да се предпазите от зимния травматизъм?

Осигурете си топли обувки с грайфер и ръкавици, топло, но леко облекло. Прекаленото навличане ще затрудни подвижността ви. Планирайте така нещата, че да не оставате на открито прекалено дълго.

Бъдете нащрек навън – лед може да има и под пухкавия сняг. Това, което от далече ви се струва локва, може да се окаже хлъзгава пързалка.

Не ходете с ръце в джобовете. Те трябва да са свободни край тялото, за да можете да балансирате при нужда. Чантите и торбите носете през рамо или през гърдите.

Дръжте телефона си зареден на лесно достъпно място. Номерата на близките ви и 112 нека са подготвени за бързо избиране.

Ако се налага да помогнете на някого, но не знаете как да го направите, по-добре позвънете на 112.

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top