Топлинен удар

и прегряване

През последните седмици температурите се задържаха критично високи. Те надминават телесната ни температура и затрудняват естествените механизми за охлаждане на тялото ни. Запазването на вътрешното равновесие (хомеостазата) се затруднява и вътрешната температура се повишава. Поддържането на водно-солевия баланс става трудно поради обилното потене и бързо настъпващата дехидратация. Това значително повишава вероятността от прегряване и топлинен удар.

Симптоми при прегряване и топлинен удар

Усещате ги обикновено, когато сте навън на пряко слънце или в прегрят автомобил. Започвате да се чувствате:

 • объркани и дезориентирани;
 • слаби и много уморени;
 • със силно главоболие;
 • неразположени, с гадене и позиви за повръщане и т. н.

Въпреки че симптомите могат да са признак на лятна вирусна инфекция, в големите горещини е по-добре да мислите най-напред за прегряване и топлинен удар.

Как да реагирате при настъпване на топлинен удар

При първото усетено неразположение:

 • застанете веднага на сенчесто и хладно място;
 • пийте хладка вода на малки глътки, но често – прекалено студената ще стресира допълнително организма;
 • поставете мокри кърпи върху челото, гърдите, на местата, където минават големите кръвоносни съдове – на слабините, под мишниците;
 • при възможност вземете хладен душ или заместете мокрите кърпи с увити в плат торбички с лед;
 • почивайте известно време в леглото.

Топлинният удар не е за подценяване. Ако скоро не почувствате облекчение и оплакванията не намаляват, потърсете лекарска помощ.

Възможни последици от топлинния удар и прегряването

Организмът ни има добри адаптивни способности и здравите и млади хора най-често преживяват топлинния удар без особени последици. Но все по-ясно се откроява връзката между горещините, увеличаването на неврологичните заболявания и сърдечно-съдовите проблеми. Нарастването на вътрешната температура и нарушеният водно-солеви баланс затрудняват и смущават работата на мозъка и нервната система. Понижава се рязко кръвното налягане, което пък води до замайване, загуба на ориентация, падане, понякога дори до колабиране.

Необичайно високите температури отслабват съпротивителните сили на тялото не по-малко от студа. Те се свързват с възпалителни процеси в организма – включително в кръвоносните съдове. Създават условия за остри  инфекции (менингит, енцефалит), които водят до увреждане на мозъка и нервните тъкани, до автоимунни реакции.

Как да не допуснете прегряване и топлинен удар

Това са правила, които знаем от детството си:

 • не оставайте навън на директно слънце след 11 – 12 часа;
 • ако все пак се наложи, носете шапка и слънчеви очила, обличайте се в светли, свободни дрехи от естествени материи;
 • избягвайте по възможност физическите натоварвания или ги планирайте за ранните утрини и вечерите, когато температурите са по-ниски;
 • пийте повече вода – тя не бива да е държана в хладилник, защото тялото ви трябва да положи допълнителни усилия, за да я затопли. Внимавайте с чая и кафето – те са диуретици, заради които губите течности. Подобно е и действието на алкохола;
 • избягвайте тежките мазни и пикантни храни и тестените сладкиши, намалете като цяло порциона си, заложете на супи, чорби, зеленчуци и плодове
 • не преохлаждайте помещенията с климатик, голямата температурната разлика при влизане и излизане от тях е допълнителен стрес.

Екстремно високите температури през лятото не са изненада. Те са време, в което трябва да забавим темпото и да проявим малко повече загриженост за себе си. Прекарвайте следобедните часове на закрито с бутилка вода до себе си и се щадете.

Прочетете още:
„Слънцето и здравето – вредно или полезно е слънцето“
„Първа помощ при слънчево изгаряне“

„Летни обриви по кожата – как да се справим с тях“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top