Течният гел за ръце

Почистващият течен гел за ръце е малък, в удобна опаковка, можете да...

Почистващият течен гел за ръце е малък, в удобна опаковка, можете да го носите в чантата си и да го ползвате винаги, когато има нужда. По-ефективен е от мокрите кърпички и спасява положението, ако наблизо няма вода и сапун. Различните гелове миришат различно, така че винаги можете да намерите вашия аромат. Звучи идеално, нали? Направо ви иде да се откажете от водата и сапуна. Освен, когато не сте си в къщи разбира се.

Всъщност не е добре да прекалявате с почистващия течен гел за ръце. Обикновено той съдържа алкохол или съставки на основата на петрол, които са токсични и често пъти опасни за здравето. Тези съставки, включващи в себе си и силиконови продукти се използват, защото обикновено имат уплътняващи и овлажняващи функции.

Диметиконът например е силиконово вещество, което задържа влагата в кожата и я предпазва от вредното въздействие на околната среда.

Карбомерът е петролен продукт, който се използва в почти всички кремове и лосиони и във фармацевтичната промишленост. Той е сгъстяващият агент, благодарение на който се получава прозрачният и нелепкав гел.

Аминометил пропанолът е съставка на алкохолна основа, която регулира киселинността на сместа. Той е опасен при поглъщане, както и триклозанът и бензалкониума, които са антисептици. Те стават токсични, ако се смесят с вода или ги погълнете.

Етиловият алкохол, който често се използва в безводните дезинфектанти за ръце, е лесно запалим.

Като имате предвид всичко това може би е добре да не се увличате и да използвате почистващ гел за ръце само, когато наистина е необходимо и няма вариант да се измиете със сапун. Тогава той определено е за предпочитане пред алтернативата да стоите с мръсни ръце.

Ако сте здравен работник, можете да потърсите гел на алкохолна основа, който със сигурност убива всички микроби и бактерии. И все пак не прекалявайте с употребата.

На пазара вече се предлагат и био почистващи гелове за ръце. Много от тях не са сертифицирани. При по-внимателна проверка на етикета можете да установите, че в тях има органично масло от лавандула и съставки на петролна основа. За съжаление това, че едната съставка е био, не прави другата безвредна. Имайте го предвид.

Вероятно има хора, за които употребата на този вид почистващ продукт без вода е много важна. На тях препоръчваме да се уверят, че наистина използват био гел. Ако не могат да намерят, то по-добре е да използват масло от алое вера (без оцветители), лавандулово или ментово масло. Те имат антисептични свойства и ще чувствате ръцете си ароматни, чисти и свежи.

Ако се чудите дали изобщо да ползвате почистващ гел след прочетеното, можем да ви отговорим с думите на голяма част от компаниите, произвеждащи алкохол – консумирайте умерено.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top