Тест за овулация

Как се ползва и за какво служи? Тестът за овулация, който се прави в домашни условия е бърз и сигурен да разберете кога е най- ...

Как се ползва и за какво служи

Тестът за овулация, който се прави в домашни условия е бърз и сигурен начин да разберете кога е най-подходящият момент за зачеване.

Как действа тестът за овулация

Един цикъл на промените в женския организъм има 3 фази – фоликуларна, овулаторна и лутеална.

По време на първата – фоликуларна – се стимулира отделянето LH от хипоталамуса, което стимулира отделянето на FSH и LH от хипофизата, което пък повишава производството на естроген в яйчниците.

По време на втората фаза – овулаторната – фоликулът, в който е незрялата яйцеклетка, съзрява в яйчниците, пука се и освобождава яйцеклетката. Изчислено е, че жената е в овулация 24 до 36 часа след като се повиши количеството LH в организма. С тестовете за овулация може да се отчете именно този пик на LH. Така ще знаете, че до 1 – 2 дни след това ще сте в овулация и шансовете ви за зачеване ще са най-големи.

 Тест за овулация

Колко пъти трябва да си правя тест за овулация

Обикновено цикълът на жената продължава 28 дни. Нивото на LH се повишава между 12-ти и 16-ти ден. Започнете да правите тестове за овулация – 2 – 3 дни по-рано.  Добре е да се тествате всеки ден по едно и също време. След като регистрирате повишено ниво на LH знаете, че имате 2 дни, в които да заченете.

Ако менструацията ви е нередовна, смятайте според най-краткия цикъл за последните 6 месеца.

Важно е да знаете също, че на всеки 13 цикъла има един, по време на който няма овулация.

Как се прави тест за овулация

Вземете си повече от една опаковка, за да не ви се наложи да прекъсвате тестването  твърде рано. Препоръчваме ви да следвате инструкциите на опаковката стриктно. Като цяло трябва да уринирате върху теста или да го потопите в съд, в който сте уринирали за 20 секунди и да изчакате определения в инструкциите срок – обикновено 3 минути – за да видите резултата.

Трябва ли да спазвам определен режим, докато правя тестове за овулация

Не. Резултатите нямат връзка с консумацията на кафе, алкохол или определени храни, нито със спортуването и пазенето на диета.

Успех!

 Прочетете още:

Розово масло и зачеване 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top