Тестостеронът

– важен и за жените

Тестостеронът има важна роля в хормоналната система и на двата пола

Тестостеронът е мъжкият полов хормон. На него се дължат вторичните полови белези при мъжете. Но той има много по-голямо значение за общото състояние на организма от мъжествения външен вид и мачовското поведение. И освен за мъжкото здраве и репродуктивни способности, е отговорен за либидото, плодовитостта и здравето и на дамите.

Тестостеронът се класифицира като андрогенен хормон. Той се произвежда от холестерол от мъжките тестиси и женските яйчници, от надбъбречните жлези, от мастната тъкан и кожните клетки при жените. Макар че в организма на мъжете андрогенният хормон е неколкократно повече, и при едните, и при другите има важна роля за хормоналния баланс и недостигът или излишъкът му водят до сериозни отклонения от общото благополучие на организма.

Нормалните му нива и при двата пола подкрепят производството на червени кръвни телца и здравето на сърдечно-съдовата система. Важни са за състоянието на костите, за доброто либидо, за настроението, за по-доброто пространствено ориентиране и математическа мисъл и т. н.

Мъжкият полов хормон и жените

При дамите мъжкият полов хормон се включва основно в осигуряване на оптималните функции и здравето на възпроизводствената система – нормална менструация, здрава вагина и гърди, сексуално влечение, плодовитост, но и здрави кости.

Недостиг на тестостерон

Ниското ниво на тестостерон при жените най-често се дължи на проблемна функция на яйчниците и надбъбречните жлези, на напреднала възраст, продължителен прием на противозачатъчни и др. То води до:

  • нередовност или отсъствие на менструация (аменорея);
  • намалено либидо (желание за секс);
  • безплодие;
  • промени в тъканта на гърдите;
  • вагинална сухота;
  • проблеми с костите и остеопороза;
  • промени в настроението – затруднена концентрация, липса на мотивация, отслабнала памет, безсъние, депресия.

Излишък на тестостерон

Той може да е провокиран от туморни заболявания на надбъбречните жлези или на яйчниците. Възможно е синтезът му да се ускори поради продължителна естрогенна терапия, прием на антиконвулсанти, барбитурати и други медикаменти. Високите нива на андрогенния хормон причиняват развитието на типично мъжки белези при дамите (маскулинизация) – нисък, дълбок глас, загрубяване на кожата, поява на мъжко окосмяване и дори на мъжки тип плешивост.

Понякога се развива свръхокосмяване на цялото тяло, известно като хирзутизъм. Повишава се вероятността от акне и затлъстяване, от проблеми с нивата на глюкозата в кръвта. Стига се до промени в месечния цикъл и безплодие, до увеличаване на клитора.

Някои източници сочат синдрома на поликистозните яйчници сред причините за повишаване на нивата на тестостерон, други – за следствие от тях. Но така или иначе двата проблема често вървят заедно.

Диагностициране и лечение на дисбаланса при тестостерона

И при дамите, подобно при мъжете, производството му варира с възрастта. Нормално най-високи са нивата му около двадесетте години и после започват бавно, но неотклонно да намаляват. При достигане на менопаузата те са вече на половина на онези в младежка възраст. Но нещото, което истински затруднява диагностицирането на недостига или излишъка на тестостерон, е силната му вариативност в рамките на деня. Той е в пика си рано сутрин, след което започва да намалява. Може да се колебае и от ден на ден.

Въпреки че и при мъжете са необходими още множество изследвания за прилагането и ползите от така наречената заместителна тестостеронова терапия, при дамите неяснотите са още повече, дори и поради това, че нивата на хормона са по принцип много по-ниски от тези при господата.

При съмнение за дисбаланс в нивата му, консултирайте се със специалист. Той ще направи  нужните изследвания и ще реши как да процедирате, налага ли се лечение. Възможно да е се постигне подобрение чрез използване на билки и някои храни.

Прочетете още:
„Симптоми за хормонални проблеми при жените“
„Либидото – защо отслабва?“
„Справяне с хормоналния дисбаланс“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top