Терапията на доктор Бах

- какво не знаете за нея?

Сред множеството алтернативни терапии, станали популярни през последните години у нас, е и тази на д-р Бах. Може да сте я чували още като „Цветята на д-р Бах“ или пък като „Цветните есенции на д-р Бах“.
За какво става дума и кой е доктор Бах?
Екстрактите, от които са създадени есенциите, са получени по естествен път от определени цветя и са предназначени да лекуват определени типове психични състояния. Създателят им смятал, че точно тези състояния имат като последица различни заболявания на физическото тяло. Затова, облекчавайки душевните и емоционални страдания, цветните есенции предотвратяват сериозни телесни болести.
Доктор Едуард Бах завършил медицина в Кеймбридж и имал успешна лекарска практика в първите десетилетия на двадесети век. Занимавал се с бактериология и хронични болести – по-специално с ревматизъм и артритни заболявания, и постигнал облекчаване на пациентите си чрез инжектиране и орален прием на многократно разредени препарати от изолираните бактерии.
Каква е същността на терапията на д-р Бах
На базата на заниманията си с хроничните заболявания, той обособява седем основни типа бактерии, виновници за масови хронични болести. Уточнява, че хората със сходни темпераменти и характеристики на личността са носители на един и същ основен бактериален тип.
Той стига до извода, че психичните състояния и проявленията им като страх, негативизъм, гняв и други отрицателни емоции са предпоставка за различни заболявания, че болестите на тялото са следствие от мисленето на болния. Затова предписва разработените от самия него лечебни продукти не според физическите оплаквания, а според характеровите особености и проявленията им.
bach_therapy2
Как се стига до „цветята на д-р Бах“
Последните години от живота си докторът посвещава на ботаниката и изследването на цветята. Така установява, че есенциите, получени от венчелистчетата на определени видове, имат добър оздравителен ефект върху конкретни психични състояния и предизвиканите от тях болести. Терапията на доктор Едуард Бах добива своята завършеност.
Цветните моноесенции са 38 и всяка се прилага при 38 определени емоционални психични профила, производни на седемте характерови групи. Те могат да се комбинират за по-широко действие.
 
От 1930 година д-р Бах работи в партньорство с „Нелсонс“ – първата хомеопатична аптека в Лондон. Днес това е един от най-старите и най-големи производители на хомеопатични продукти в света – и разбира се – на цветните есенции на д-р Бах. Той произвежда и RESCUE® – универсална комбинация по оригинална рецепта на Бах, препоръчителна при кризисни ситуации, свръхнапрежение и нервни сривове, паника, загуба на самоконтрол, шок.
bach_therapy
Да се доверите ли на терапията на д-р Бах
Може би, когато четете фрази като „архетипи“, „фини тела“, „блокирани енергии“ и „енергетични модели“, се обърквате. Всъщност това е начин да се каже, че съзнанието ни, душевните ни проблеми и психичните им проявления определят състоянието на физическото ни тяло. Колкото по-напрегнати, нервни, неудовлетворени и нещастни се чувствате, толкова по-голяма е вероятността да се разболеете. Колкото повече ви идва стресът – толкова по-вероятно е да се отключат болестни процеси. Това днес едва ли някой ще оспорва.
 
Дали цветните есенции на д-р Бах ще ви помогнат да възстановите душевното си равновесие, а с това ще укрепят и здравето ви? Има различни мнения. Някои твърдят, че го правят. Други отхвърлят ефективността им категорично. Но дори най-горещите им привърженици предупреждават, че те не могат да лекуват вече проявени и напреднали заболявания и не заместват медицинското лечение.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top