Теломерите

 и значението им за стареенето

Всеки ден очакваме учените да намерят чудодейното хапче, което ще ни позволи да остаряваме красиви и здрави. Хапчето все не се появява, но пък по-дълбокото опознаване на най-интимните тайни на живота подсказват, че може би чудото отдавна е в ръцете ни, само дето… иска малко усилия.

Какво представляват теломерите?

Това са специфични образувания в края на хромозомите, които се състоят от многократно повтаряне на една и съща ДНК група. Хромозомите са онези структури, които носят наследствената информация. Всички знаят, че те определят дали бебето ще е момче или момиче. А ДНК е двойната спирала в хромозомата, в която е записан целият ни генетичен код и благодарение на който сме такива, каквито сме – синеоки, високи, руси, красиви и здрави или обратното.

Ролята на теломерите?

Те пазят краищата на 46те хромозоми в ядрото на клетката от увреждане или свързване една с друга – като предпазни капачки. В същото време се оказва, че от тях зависи, колко пъти ще се дели клетката. При всяко нейно делене спиралата на ДНК в хромозомата се разплита, едната част остава в старата клетка, а другата отива в новата. Двете части стават основа върху която се изгражда новата ДНК спирала. При всяко делене обаче теломерите на хромозомите се скъсяват – докато стигнат до положение, при което деленето е вече невъзможно. Стареенето на  клетка завършва с програмирана клетъчна смърт – апоптоза.

Скъсяването на теломерите напредва с възрастта. Скоростта му се увеличава под въздействието на тютюнопушенето, затлъстяването, продължителния стрес и действието на свободните радикали. Колкото по-малко са клетките в тялото ни, които са годни за делене, толкова по-бързо е стареенето му и толкова по-високи са рисковете от тежки заболявания.

Какво е теломераза?

Тя е ензим, който противодейства на скъсяването на теломерите и по този начин осигурява продължителното делене на клетките, без те да проявяват признаци на стареене. Проблемът е, че ферментът се намира във висока концентрация в стволовите и в зародишните (яйцеклетки и сперматозоиди), но е много малко в нормалните телесни клетки. Това обуславя стареенето им и съответно – нашето стареене.

Учените вече работят за успешното стимулиране на теломеразата, но за сега се натъкват на много сериозно препятствие. Освен в зародишните клетки, ензимът е в изобилие в изродените туморни клетки. Те се делят бързо и сякаш до безкрай, което води до ускореното  нарастване на туморите и смъртта на тялото. Затова стимулирането на теломеразата по изкуствен начин води до значително увеличаване продължителността на живота на опитните животни, но болшинството от тях умират много млади от рак. Разбира се, работи се и по въпроса за блокиране на теломеразата, което пък би трябвало да доведе до справяне с рака, но това са твърде сложни и все още неизяснени теми.

За откритията, свързани с теломерите и теломеразата, през 2009 година бе присъдена Нобелова награда.

Можем ли да забавим скъсяването на теломерите и стареенето?

Проучвания са много и в различни аспекти, но има едно изследване , което проследява промяната в активността на теломеразата в клетките на имунната система на 30 мъже с ниско рисков рак на простата след тотална промяна на начина им на живот за три месеца. Изследваните пациенти са били подложени на „цялостна програма за промяна на начина на живот, включваща

  • веганска диета с ниско съдържание на мазнини;
  • управление на стреса;
  • умерени аеробни упражнения;
  • редовно участие в група за подкрепа за 3 месеца“.

Резултатите показали значително повишена активност на теломеразата и съответно поддържане на добра дължина на теломерите.

Разбира се, това е само едно пилотно проучване, но ако се възползвате от резултатите му, няма как да си навредите. Може би точно те обясняват, защо здравословното хранене и физическата активност са благоприятни за здравето ни и забавеното стареене и помагат срещу толкова много заболявания.

Пробвайте!

Прочетете още:
„Биологична възраст и хронологична възраст“ 

„Животът на 50“
„Свободните радикали и антиоксидантите“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top