Телесна дисморфия

симптоми и лечение
Телесна дисморфия

Какво представлява телесната дисморфия?

Телесната дисморфия е психическо заболяване свързано с нездравословното отношение към тялото ни. Тя се определя с непрестанно желание да променим вида си и да премахнем естетичните си “проблеми”. Обсебващата функция на заболяването ни кара да виждаме малките си неперфектности като непреодолим проблем, който афектира взаимоотношенията ни с хората, както и самочувствието и спокойствието ни.

Какво може да я причини?

Постоянното сравняване на външния ни вид с този на други хора може да отключи или подсили телесната дисморфия у нас. Социалните мрежи играят голям фактор в повишаването на случаите на телесна дисморфия в последните години. Това не означава, че трябва тотално да ограничим достъпа на децата ни до социалните мрежи, защото рано или късно те ще се сблъскат с всичките положителни и отрицателни страни на тези платформи. Вместо това, обърнете внимание и време на децата си да ги образовате по подобни теми и да им дадете одобрението и сигурността, от която се нуждаят.

Телесната дисморфия може да бъде причинена от тормоз, наличието на други психически заболявания, както и от конкретни специфики на характера като перфекционизъм. В много случаи, телесната дисморфия може да доведе и до хранителни разстройства като анорексия и булимия, както и до психически разстройства като депресия. Тя е сериозен проблем, който влияе на самочувствието на много възрастни и деца, както и на способността им да изграждат взаимоотношения с другите.

При кого се среща най-често?

Телесната дисморфия е най-силно изразена сред тийнейджъри, макар че и много възрастни също страдат от нея. Тя се открива както при жени, така и сред мъже. Стандартите за красота често играят формираща роля в начина, по който ние виждаме собствените си тела. Това изгражда нездравословни отношения, в които се обръщаме към тялото си с омраза и гледаме всеки детайл в него под лупа, откривайки грешки и неперфектности в него. Телесната дисморфия не се среща единствено при един тип тела, а сред почти всеки. Присъствието на този проблем не е показателен и не зависи от вида на тялото ви, а от начина ви на мислене и менталното ви състояние. Истината е, че една от най-засегнатите групи от телесна дисморфия всъщност са хора с впечатляващи тела, бодибилдъри и спортисти. Чуждото одобрение също не може директно да повлияе на телесната дисморфия, тъй като мнението ни за собственото ни тяло

Телесна дисморфия

Симптоми и начини за лечение

Как да знаем дали имаме телесна дисморфия? Някои от симптомите на заболяването са силното вярване, че тялото ни има дефекти, които ни правят не привлекателни, обсебващи опити за прикриване на тези дефекти и постоянна нужда от одобрение за физическия ни вид. Честото проверяване на тялото ни в огледалото, както и сравняването с други хора и дори избягването на някои социални ситуации поради притеснения за вида на тялото ни също са сред симптомите на телесна дисморфия.

За съжаление, няма едно конкретно лечение, което да работи за всичко. Идентифицирането на заболяването в ранните му етапи е най-добрия начин за превенция. След това, бъдете наблюдателни за фактори, които подобряват или влошават отношението ви към тялото ви. Най-сигурният начин да работите по проблема е с помощта на терапевт. Чувството за срам и несигурност обвързани с телесната дисморфия често ни пречат да потърсим помощ, но ако успеем да направим тази първа крачка, си даваме шанса драстично да подобрим качеството си на живот.

Прочетете още:
Бодипозитив
Орторексия
Хранителни разстройства

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top