Теглото или обиколките

- кое е по-важно?

Преди Нова година си обещахте да подобрите формата, да влезете в по-малък размер дрехи, да изглеждате по-добре. От къде смятате да започнете? С покупката на кантар и избор на диета? Не пропускате ли нещо? Трябва ви сантиметър и подходяща програма за упражнения, които ще стегнат мускулите ви. Ама вие не искате чак плочки – само няколко сантиметра по-тясна талия и ханш…
Слаби или стегнати
Да помислим – наистина ли свалянето на килограми означава автоматично добра форма и кое е по-важно – да сте слаби или да сте стегнати?
Увеличеното тегло се дължи на натрупване на мастна тъкан в мастните депа под кожата и около вътрешните органи. Това безспорно увеличава обиколките. Но щом сте стигнали до там, да имате килограми излишна мастна тъкан, означава, че мускулите ви бездействат, загубили са маса и тонус. Най-лесно това се забелязва по отпуснатата тъкан на ръцете и бедрата.
Свалянето на килограми по никакъв начин не стимулира мускулите. И това, че намалелият мастен слой естествено ще намали обиколките ви, още не значи, че ще прибере и ще стегне ръцете, бедрата, корема и задните части. Вероятно сте виждали слаби жени и мъже с отпуснат корем – едва ли искате да постигнете точно такъв резултат. Затова ви трябва физическа активност – да стегнете и увеличите мускулите. А те от своя страна да приберат корема, дупето, бедрата.
slabi_ili_stegnati1
Защо да вярвате на сантиметъра повече, отколкото на кантара
Теглото е силно променлива величина. То може да варира дори в рамките на деня в зависимост от това колко и какво сте яли, колко вода сте пили и има ли задържани течности в тялото ви, изхождате ли се редовно и т. н.
В същото време един и същ обем мастна и мускулна тъкан тежат различно. Мускулите са по-плътни и затова са по-тежки. Така при двамина с еднакъв ръст по-стегнатият и по-добре изглеждащият често се оказва с по-високо тегло.
В чисто практически план, когато искате да намалите обиколките, доверявайте се повече на сантиметъра, отколкото на кантара. За да избегнете вероятността подутият корем да ви заблуди, мерете обиколките на бедрото – примерно веднъж седмично, и си водете дневник. Макар че и без мерене ще разпознаете резултата по дрехите, които стават все по-широки.
Какво е необходимо, за да намалите обиколките?
Както вече стана ясно – за стегнато тяло са  необходими тренировки. В програмата трябва да се включват няколко пъти седмично както силови упражнения с тежести, така и кардио (тичане, плуване, танци, аеробика и др.).
Тренировките горят много енергия и това повишава изискванията към храната. От една страна тя не бива да носи много калории, за да не трупате още мазнини. От друга – трябва да осигурява тялото както енергийно, така и  с максимално разнообразни хранителни вещества – качествени белтъчини, достатъчно мазнини и въглехидрати, витамини и минерали.
При необходимост можете да допълвате с хранителни добавки.
Да изпълните предновогодишното си обещание за по-добра физическа форма няма да е лесно и няма да стане бързо. Но пък ако го изпълните, то ще е едно от най-добрите неща, които сте правили за себе си и резултатите ще са трайни.
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top