- предимства и ползи

С идеите за здравословно хранене на трапезата ни се връщат храни, които в последните десетилетия бяха почти забравени. Таханът е една от тях. Макар че се смята за типичен продукт за ориенталската и далекоизточна кухня, той от векове е познат и по нашите земи. Със сигурност се сещате ако не за друго, то поне за вкусната тахан халва.
Сусамов тахан
Когато се говори за тахан, обикновено се разбира сусамов. Той се получава, като сусамените зрънца се смелят фино. Резултатът е полутечна каша, богата на мазнини.
За таханът се използват както сурови, така и печени семена; белени или с обвивката. Това придава на продукта различни качества и вкус. Приготвеният от суров неолющен сусам е по-тъмен поради смляната люспа и съдържа всички хранителни вещества, характерни за семената – без никаква загуба. Когато суровината е олющена, таханът е бял на цвят и значително по-беден от пълнозърнестия. Разликите в цвета и състава на крайния продукт могат да се дължат и на използваните различни сортове сусам – примерно – черен.
 
Състав на сусамовия тахан и ползи от консумацията му
На мазнините се падат от около 50% до около 60% от състава на тахана. При това много малка част са наситени. Преобладават полиненаситените Омега 9 и Омега 6. Те се отразяват много добре на здравето и функциите на нервите и мозъка, подобряват познавателните процеси. Добра превенция са на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер.
Белтъчините са до около 20% и са изградени от есенциални аминокиселини, важни за качественото самообновяване на тялото. Като отличен доставчик на протеин, таханът е много полезен за спортуващи, деца, бременни, вегетарианци и вегани и др.
На въглехидратите също се пада дял от близо 20%. Половината от тях са фибри. Затова народната медицина смята тахана за изключително полезен при стомашно-чревни проблеми.
Сезамин и сезамолин са фитовещества, характерни за сусама. Те забързват обмяната на мазнините и се проявяват като действени антиоксиданти, предпазващи клетките от израждане.
Освен това продуктът, получен от небелени семена, е богат на витамини от групата В, витамин Е и РР. Полезността му се дължи и на сериозното присъствие на минерали – желязо, магнезий, калий, фосфор, цинк, калций, мед, селен, манган.
Благодарение на своя състав сусамовият тахан е препоръчителен при дихателни проблеми и проблеми със ставите и костите, със сърдечносъдовата и кръвоносна система, при хипертония. Той стабилизира имунната система. Полезен е както при облекчаване на изявени заболявания, така и като здравословна храна за добър тонус.
tahan1
Видове тахани
Освен от сусам, обичайно тахан се прави и от слънчоглед, но той е с по-тежък вкус и аромат.
На пазара се предлагат различни видове, получени чрез смилане на семена и ядки. Лесно ще намерите тахан от бадеми, лешници, орехи, кашу, кайсиеви ядки, тиквени семки, конопено семе, фъстъци, шамфъстък и т. н. Всеки от тях носи специфичния вкус и състав на ядките и семената, от които се прави.
Таханът може да бъде прекрасно допълнение към различни ястия  и десерти, но може да се приема и самостоятелно – на филия, директно с лъжицата, смесен с мед и т. н. Все пак, не забравяйте, че в него има доста мазнини.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top