С куче и котка

 – у дома

От една страна сте чували израза „като куче и котка“ – синоним на взаимна неприязън и непоносимост. От друга – мрежата изобилства със снимки и клипове на кучета и котета, които се гушкат едно в друго и видимо се чувстват добре заедно. Затова няма начин да разберете, можете ли да отглеждате куче и котка в дома си, докато не пробвате.

Има ли предварителни условия, които да облекчат задачата?

  • Предварителният опит на животните – котката не бива да има предварителен негативен опит с кучета – той трудно може да бъде преодолян. Кучето не бива да е свикнало да се забавлява, като преследва всяка котка, която зърне наоколо.
  • Малките животни, които растат заедно, най-бързо и сравнително безпроблемно свикват едно с друго.
  • Кучето-ловец трудно ще отучите да гледа на котката като на плячка.
  • Спокойната и леко флегматична котка е за предпочитане пред неспокойната и агресивна.

Могат да бъдат изброени още ред условия, които биха могли да повлияят на сприятеляването на домашните ви любимци. Но животните са много различни. Дори когато са от една порода и една възраст те имат своята уникална индивидуалност и затова съветите и препоръките трудно сработват при всички.

Когато котето и кучето вече са в дома ви?

Като начало, постарайте се пътищата им да не се пресекат случайно твърде рано. Всяко от животните трябва да има свое място, което да смята за своя територия, и в него да се чувства спокойно и сигурно. Трябва да е прекарало достатъчно време в дома ви, за да го смята и за  свой дом. За момента на срещата ги подгответе предварително.

Дайте им време да свикнат с миризмата на другия

И двата вида получават голяма част от информацията за света чрез носа си. Затова им дайте възможност да свикнат с миризмите си. Разменяйте постелки, играчки или други вещи. Така всяко животно ще свикне постепенно с миризмата на другото. Следете поведението им – възбуждат ли се, дразнят ли се, търсят ли „врага“?

Нека всеки да свърже другия с приятно преживяване

Това най-лесно ще се случи, като храните двете животни едновременно от двете страни на вратата. Те ще се чуват, ще усещат миризмата си. Дори и да са неспокойни и нащрек, любимата им храна бързо ще ги усмири. Скоро всеки от тях ще  започне да свързва миризмата и осезаемото присъствие на другия с приятното преживяване.

Първата им среща

Подгответе се за нея специално. Нека тя се състои на ничия, но позната и за двамата територия – примерно – в коридора между стаите, които обитава всяко от животните. Трябва да сте убедени, че кучето слуша и изпълнява заповедите ви. Ако е нужно, тренирайте няколко дни „Спри!“, „Стой!“, „Седни!“. Дори „Пусни!“ – за всеки случай.

Водете кучето на каишка. Осигурете възможност при нужда котката да се покатери на високо място. Следете непрекъснато поведението им. Ако кучето заема стойка или ръмжи заплашително, а писаната е видимо неспокойна, свива уши, удря с опашка по земята, настръхва цялата и хъска, по-добре прекъснете срещата веднага. Когато животните са спокойни и любопитни, сближавайте ги, докато те променят поведението си или котката избяга. През цялото време здраво дръжте каишката на кучето. Ако някои от семейството реши, че котето ще е по-спокойно, като го държи в ръце – внимавайте, когато е много  изплашено, а вие не го пускате да избяга, може да ви издере. Запасете се с лакомства и награждавайте спокойствието и послушанието и на двамата.

Някои собственици поставят котката в клетка за транспортиране. Така тя е в безопасност от кучето, но ако не е свикнала с клетката, стресът ще ѝ дойде в повече и ще върне усилията ви много назад.

Малко вероятно е кучето и котето да се харесат още на първа среща, макар че вече знаят един за друг и познават миризмата си. Ще ви е необходима доста повече упоритост и настойчивост.

Прочетете още:
„Хранене на кучето“

„Хранене на кучето 2“
„Хранене на котката – навици и потребности“
„Хранене на котката 2“

 

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top