С деца на море 

- осигурете си спокойна почивка

За да бъде почивката ви с деца на море спокойна и полезна за всички, е необходима известна предварителна подготовка. Нужно е да премислите какви са основните проблеми, които биха могли да възникнат, и как ще ги решавате на място.

Храната

Дори едно вече поотраснало дете не може да се храни десетина дни само със сандвичи. Ако бюджетът ви не предвижда да обядвате и вечеряте в заведение, бъдете сигурни, че хотелът или квартирата, в която ще се настаните, предлага условия за приготвяне и съхранение на леки, бързи летни ястия.

Не забравяйте да вземете нещо за хапване и по време на пътуването. В горещините грижливо приготвените домашни сандвичи могат да се окажат опасни. Доверете се на пакетирани храни, плодове и зеленчуци, бутилирана вода.

Първа помощ

Най-вероятно няма да се случи нищо опасно, но стомашните разстройства не са изключени. Помолете своя педиатър да ви препоръча подходящи лекарства и си запишете как точно да ги давате на детето. В аптечката е добре да имате средства

  • против температура;
  • за обработка на ранички и драскотини;
  • против алергични пристъпи;
  • за облекчаване на кожата при слънчево изгаряне.

Ако слънчицето ви страда от хронично заболяване, предвидете лекарствата му за целия престой, за да не ви се налага да ги търсите на непознато място. Пригответе си репеленти за пропъждане на насекомите и формули за облекчаване на сърбежа от ухапванията им.

Не пропускайте да проучите има ли наблизо пункт за медицинска помощ и да се снабдите с адреса и телефона му.

Слънцезащита

Със сигурност сте предвидили слънцезащитни продукти. Освен слънцезащитния фактор, важно е да подберете формула със съставки, подходяща за възрастта на хлапето. И не забравяйте да нанасяте фотозащитния продукт на дебел пласт около 30 минути преди излизане. Мажете отново след всяко влизане във водата или максимум през два часа, когато на опаковката не пише друго. Ако до този момент детето не е носило слънчеви очила, представете му ги като важен аксесоар за плажа. И не пропускайте шапката.

Пригответе си и продукти за след слънце. Това са богати формули, които успокояват и подхранват стресираната кожа, помагат ѝ бързо да се възстанови, да остане еластична и мека.

Игрите и забавленията, когато сте с деца на море

Помислете как ще запълвате времето, в което не сте на плаж. Едва ли можете да носите много играчки. Вземете с вас задължително любимата количка, кукла, книжка. Когато сте на море, комплектът за игра в пясъка и топката се подразбират. Купете цветни моливи или флумастери и скицник. Проучете сайтове с подходящи песнички, стихчета, приказки.  Наблегнете на подръчни материали, които дават широк размах на въображението – мокър пясък, камъчета, черупки от миди и рапани, плавеи, дори щипки за пране.

Възползвайте се от неутолимото любопитство и желание на детето да играе във водата и го научете да плува. Това ще е повод да запомни точно тази почивка за цял живот.

Основният фактор за добрата семейна почивка на море са вашите собствени нагласа и поведение. Ако непрекъснато излъчвате тревожност, несигурност и раздразнение, точно така ще се държи и детето ви, че и баща му. И ще се приберете по-уморени, отколкото преди отпуска.

Нека очите ви са на четири, но се опитайте да сте по-спокойни, почивайте и вие и се забавлявайте!

Прочетете още:
„Децата и летните вируси – или как да се справим с болното дете по време на почивка“

„5 съвета за повишаване апетита на децата през лятото“
„Летни обриви при децата“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top