С бебе на път

- мисията възможна!

Доброто планиране и организация правят пътуването по-лесно
Пътуването с бебе винаги е изпитание за родителите – дори когато самите те имат пътешественически дух и не ги свърта на едно място. На какво да обърнете внимание и как да се подготвите, за да пътувате безпроблемно и да се насладите на момента максимално?
Не правете твърда програма с фиксирано време
С детето на път ще сте винаги по-бавни от обичайното и по-непредсказуеми. Пътуването вероятно ще трае доста по-дълго, ще се налага да спирате по-често за почивка и освежаване.
То може да заспи точно преди посещението на еди-кой си музей, да е неразположено или пък да заплаче неутешимо. Затова планирайте гъвкаво, с голям запас от време и възможности за вариране.
С по-малките се пътува по-лесно, отколкото с по-големите
До към третия-четвъртия месец бебчо спи много и при по-кратък път най-вероятно ще го проспи. Дори когато е буден, ще му трябва евентуално храна и успокоителният ви глас, биберонът-залъгалка. Ако кърмите, ще е още по-просто  и лесно.
От третия-четвъртия месец слънчицето ви будува по-дълго, става по-подвижно и не желае  да стои на едно място, играчките и заниманията бързо му омръзват.
Предварителна организация
Тя е много важна – особено когато отивате на непознато място или в чужбина.
bebe_na_put
Документи
Вероятно ще ви трябва паспорт за детето. Проверете необходимостта от допълнителни ваксинации, не чакайте последния момент за застраховки и други формалности. Ако не пътуват и двамата родители, единият трябва да даде писменото си съгласие бебето да напусне страната. Запишете телефона на посолството ни в страната, в която отивате.
Резервации
Задължително е много добре да проучите какви са условията там, където ще се настаните. Проверете ще има ли кошарка, дали леглото е достатъчно широко, за да спите заедно. Ако ще ползвате пералня, можете да вземете по-малко багаж.
Какви са климатичните условия и краткосрочните прогнози
Това ще ви позволи да подберете нужните дрехи и да не носите целия му гардероб.
Как е уредена медицинската помощ и има ли педиатър наблизо
Вероятно изобщо няма да стане нужда от лекар, но е по-добре да сте подготвени.
Обезопасете колата
Сигурно знаете, че детското столче в колата е задължително и вече имате. Добре е то да може да се регулира и да има позиция за сън – особено за дългите пътувания. Не забравяйте да закопчавате добре коланите и не си позволявайте бебето да пътува извън обезопасеното столче.
Използвайте специалното лостче за блокиране на вратата от вътрешната страна, за да не може то да я отвори случайно при движение.
Поставете сенници на стъклата на автомобила, така че при нужда да приглушите светлината и да намалите силата на слънцето през стъклата. Дори и зимата то напича доста силно. Работа може да свърши и тънка пелена, с която да засенвате откъм бебчо. Махнете ароматизаторите.
Поддържайте оптималната за детето температура. Дори нека да е леко по-хладно, което ще компенсирате с одеялце, отколкото да е претоплено. Когато колата няма климатик и лятото разхлаждате през отворените прозорци, следете за посоката на въздушното течение.
Поставете органайзери на гърба на предните седалки. Те не струват много, а ви дават възможност всичко най-необходимо да е пред очите ви, да е лесно достъпно.
Добрата организация ще ви осигури яснота за това, което ви очаква, и спокойствие. Ще ви позволи да се съсредоточите върху детето и преживяванията с него.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top