С бебе на Коледа

- създайте си спомени!

Първата ви Коледа с бебето със сигурност няма да забравите цял живот – дори когато сте били несигурни, неуверени и сте приготвяли коледна вечеря за пръв път сами, притичвайки да нагледате няколкодневното (няколкоседмичното, няколкомесечното) си дете. С годините усещането за стрес и неувереност ще се забрави и ще разказвате за нея със смях и умиление. Все пак не пропускайте да снимате слънчицето си с червена шапчица – като доказателство, че е участвало в празника.
Докато бебето е все още мъничко и страда от колики, не формирайте свръхочаквания за  Коледа – то няма да спре да плаче заради празника. А и прекомерното суетене, лъскавата коледна украса и многото гости могат по-скоро да го стреснат и уплашат, отколкото да го зарадват.
То няма да запомни празника, но ще има вашите спомени за него
Ако приемем, че детето се смята за бебе между 0 и три годинки, ясно е, че Коледите с него ще са много различни. То още не разбира смисъла на празниците и със сигурност няма да запомни какво се е случило. Но така или иначе вашето празнуване ще се върти около него.
koleda_s_bebe1
Суетенето, украсяването на дома, ароматите на канела и ванилия, на топла пита и сърми, вкусотиите, които от време на време му предлагате, няма как да не подскажат на мъничето, че се случва нещо необикновено. Всички сте в къщи, имате много време един за друг, настроението е приповдигнато и празничната еуфория неусетно го заразява. Все пак – не забравяйте, колкото по-малко е детето, толкова по-бързо се уморява. Затова се опитайте дори в празничните дни да се придържате към режима му.
Превърнете в акцент на тази Коледа общуването с него – играйте, пейте песни, четете и разказвайте приказки. Украсете малка елха или няколко клонки, но ги вдигнете нависоко. Може би дори ще дойде Дядо Коледа – помните ли вашите снимки, как ровите в чувала му, а после сте влезли в него? Смеете се всеки път, когато ги видите. Такива спомени създайте и вие за мъничкото си дете.
Да празнувате ли навън, когато имате бебе?
Този въпрос възниква обикновено за новогодишната нощ. Имате изгодна оферта за ресторант, събира се старата ви приятелска компания, а вие изпитвате угризения – как да оставите бебето. Ако има на кого да го поверите, по-добре идете и се повеселете. Както стана дума – то не се вълнува още от празника. Важно му е вниманието, което му отделяте всеки ден, увереността и спокойствието, с което се грижите за него. И ако от месеци не сте излизали двамата заедно, възползвайте се – ще се отрази добре на всички.
В старанието си да направите перфектната Коледа, не забравяйте, че бебето си е бебе – ще се заплита в гирляндите, ще дърпа играчките от елхата и ще се катери по нея. Затова на първо място поставете безопасността.
Весели празници!
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top