Съставки на слънцезащитните кремове

- вижте някои от тях

Струва ви се много рано за подобна тема? Напомняме ви, че е добре да ползвате слънцезащитни кремове по всяко време на годината. Това е гаранция, че кожата ви ще остане здрава, свежа и млада по-дълго.
Хубаво е обаче да знаете какво пише етикетите на продуктите против слънце, за да направите най-добрия за вас избор.
 
Ретинил палмитат
Извлича се от витамин А и се добавя към някои слънцезащитни продукти. Неговата функция е да забавя признаците на стареене. Според някои лабораторни тестове има връзка между съставката ретинил палмитат и рака на кожата. Повечето учени обаче отричат това и смятат, че няма достатъчно доказателства за подобно твърдение. Ретинил палмитат няма пряко отношение към защитата на кожата ви от слънцето, така че ако се притеснявате, просто купувайте слънцезащитни продукти, в чиито състав не фигурира.
Сънцезащитни продукти
Оксибензон
Той е отлична UV защита и е разрешен за ползване в Европейския съюз в количество до 10% от козметичния продукт. Появиха се някои притеснения, че оксибензонът може да проникне в организма, да действа като хормон и да доведе до увреждане на клетките. Според изследователи от медицинския център към университета в Ню Йорк обаче, ако мажете цялото си тяло със слънцезащитен крем, съдържащ оксибензон, всеки ден, в продължение на 30 години, може би ще стигнете критичните нива, при които това евентуално би могло да се случи.
 
Минерални слънцезащитни продукти
Те се препоръчват за хора, които по една или друга причина не могат да ползват кремообразните козметични продукти против слънце. Основните им съставки са цинков оксид и титанов диоксид.
При тях като проблем се очертава фактът, че в съдържанието им има наночастици. Доказано е, че те са безвредни при напълно здрава кожа. За това какво се случва и как влияят те на организма, ако попаднат върху наранена кожа или върху екзема например, все още няма достатъчно изследвания. Поради тази причина доста хора избягват употребата на минерални слънцезащитни продукти. Или поне търсят такива, на чиито етикети пише, че не съдържат наночастици.
 
Независимо на какви слънцезащитни продукти се спрете, важно е да знаете, че защитата ви от вредните UV лъчи не се изчерпва само с тях. Важно е също да носите шапка, очила и да не стоите на слънце във времето, в което то е най-силно.
Слънцезащитни продукти
Вижте кои са алтернативите на слънцезащитните продукти, прочетете още за съдържанието и етикетите на традиционните козметични кремове и направете своя избор:
Етерични масла за защита от слънцето
Плажно масло митове и факти
 
Етикетът на плажното масло

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top