Здраве за сърцето

и кръвоносните съдове
Сърцето и кръвоносните съдове

Как да поддържаме добрата функция на сърцето и кръвоносната система?

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина в света за смърт и инвалидизация. Можем ли да променим това лично за себе си?

Какво представлява сърдечносъдовата система и каква е ролята ѝ?

Сърцето и кръвоносните съдове формират сърдечносъдовата система. Задачата на сърцето е да изпомпва богата на кислород кръв до всеки орган и клетка на тялото. А кръвоносните съдове са мрежата, която осигурява движението на кръвта. Тази мрежа  включва различни по размер и функции съдове. Богата на кислород и хранителни вещества кръв се движи от сърцето по артерии, артериоли и капиляри. Бедната на кислород и богата на отпадни вещества се връща към сърцето по вените и венулите.

Нарушения в работата им означава влошаване на състоянието и работата на всеки орган, тъкан, клетка и тежко заболяване на организма. Затова болестите на сърдечносъдовата система са опасни, често несъвместими с живота.

Можем ли да запазим сърдечносъдовата си система здрава?

Не всички фактори, които провокират сърдечносъдовите заболявания са под наш контрол. Но голяма част от тях напълно зависят от поведението ни. Това означава, че не можем да ликвидираме напълно риска, но пък можем да го снижим значително.

Става дума за така наречения здравословен начин на живот. От много говорене почти сме го превърнали в досадно клише. Но това не прави ползата от здравословния начин на живот за сърдечносъдовата система по-малка.

Сигурно познавате хора, които след преживян инфаркт или инсулт живеят по различен начин, хранят се по различен начин, организират ежедневието си по различен начин. Но защо трябва да се разболеем, за да спрем да пушим и да намалим солта? Начинът на живот, който помага на болното сърце и кръвоносни съдове да укрепнат, защитава здравите и им позволява по-дълго да останат здрави.

Как да защитим здравето на сърцето и кръвоносните съдове ? 

Като поддържате в норма няколко основни жизнени показателя:

  • кръвното налягане
  • нивото на холестерола
  • нивото на глюкозата в кръвта

Оптималните им стойности са условие сърдечносъдовата ви система да остане здрава. При това е напълно във ваша власт да задържите тези жизнени показатели в здравословните им граници, вместо да ги оставите да скочат до небето и после да ги борите с лекарства цял живот.

Просто ден след ден променяйте поведението си така, че всяко ваше действие да подкрепя, вместо да изтощава сърцето и да поддържа артериите и вените, вместо да ги затлачва и уврежда.

Хранете се здравословно

Ще рече с по-малко сол, захар и наситени мазнини. Плодовете и зеленчуците не само ще добавят полезни фибри към диетата ви, но също и витамини, минерали, антиоксиданти.

Спрете пушенето

И не само пушенето, но и така модерното и уж безвредно „вейпване“. Ограничете алкохола, а ако вече сте имали сърдечносъдови инциденти, по-добре го откажете.

Бъдете физически активни

Дори никога досега да не сте се упражнявали – започнете сега! Умерените физически натоварвания поддържат организма в добра кондиция. Повишават възможностите не само на мускулите, но и на белите дробове – и разбира се – на сърцето.

Поддържайте оптимално тегло

Не е задължително да се разболеете, само защото сте напълнели. Но все пак статистиката показва, че един от съществените рискови фактори за сърдечносъдовите болести е наднорменото тегло.

Научете се да контролирате стреса

Животът в постоянно притеснение, несигурност, постоянно разочарование не е лесен и съсипва както нервната система, така и сърцето. Затова се научете да управлявате стреса – дори и ако трябва да потърсите специализирана помощ.

Сърцето и кръвоносните съдове

Правете профилактични прегледи

Нека е поне веднъж годишно, а и по-често, ако попадате в рискова група. Следете кръвното си налягане и холестерола, също кръвната захар. Излизането им от норма не боли и не се усеща, докато не увреди здравето ви сериозно.

Приемайте специализирани хранителни добавки

Естествено – след обсъждане с личния ви лекар. Има различни групи добавки според потребностите ви – антиоксиданти като коензим и ресвератрол, полиненаситени мастни киселини, комбинирани, които съчетават витамини, минерали и растителни екстракти за контрол на холестерола  и с общоукрепващо действие.

На befit.bg ще ви помогнем да откриете най-подходящите за вас. Заповядайте!

Прочетете още:
Рибеното масло и Омега 3 киселините
9 здравословни ползи от ходенето пеша
Коензим Q10 – как действа на организма

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top