Млечните формули

 за бебета

По-добре е да кърмите бебето. Но ако по ред причини това се окаже невъзможно, ще трябва да го храните с адаптирано мляко. За да сте по-спокойни, че бебчо получава всичко, което му е необходимо, проучете поне няколко марки и разновидности, преди да изберете вашата. Освен това може детето да не хареса точно тази, която сте избрали, и ще се наложи да изберете нова – както избирате за себе си храната, която ви е най-вкусна.

Базови съставки на съвременните млечни формули

Вече знаете, че адаптираните млека се разработват така, че да са максимално близки до майчината кърма. И съответно – основните хранителни вещества в нея са основните, необходими на кърмачето при бързото му израстване и развитие:

Протеини

Най-често те са от краве мляко. Използват се смеси на казеин и суроватъчен протеин, така че максимално да се приближават до състава на майчиното мляко – 60% суроватъчен белтък и 40% казеин. Понякога са от козе мляко или пък соеви. Соевите се препоръчват, когато детето е с непоносимост към лактозата.

Има формули, в които протеините са хидролизирани – ще рече, предварително разградени до определено ниво, което ги прави по-лесно смилаеми. Добавят се аминокиселини и други азотни съединения.

Въглехидрати

Обичаен  въглехидрат е лактозата. Тя се добавя и допълнително, за да се изравни като концентрация с тази в майчиното мляко. Често се включват олигозахариди – въглехидрати с характеристиките на пребиотици, които би трябвало да имитират олигозахаридите на човешкото мляко.

Някои марки освен лактоза добавят малтодекстрин. За предпочитане е в първата половин година да използвате адаптирано мляко изцяло с лактоза. Не се препоръчва да избирате млечни формули с добавена захароза. Това е бялата захар, която привиква бебето към сладкото, и по-късно е много трудно да бъде отучено.

Мазнини

Обикновено мазнините от млякото се отстраняват и се добавят лесносмилаеми растителни мазнини.

Витамини и минерали

Влагат се базовите витамини – А, С, D, Е, К, B1, B2,  B3, B6, B9, B12, пантотенова киселина, биотин. Добавят се и минерали, необходими на детския организъм – калций, магнезий, мед, йод, цинк, манган, натрий, калий, селен и желязо.

Допълнителни съставки

Те са предназначени да повишат полезността на млечната формула. Обикновено това са

  • пробиотици и пребиотици (фрукто- и олигозахариди) – за по-добро развитие на чревната микрофлора и за укрепване на имунитета, за омекотяване на изпражненията;
  • DHA (докозахексаенова), ALA (алфа-линоленова), ARA (арахидонова) и LA (линолова) полиненаситени омега 3 и омега 6 мастни киселини – предназначението им е да поддържат здравето и да стимулират развитието на мозъка, нервната тъкан и очите;
  • брашно от рожкови – увеличава гъстотата на формулата за намаляване на повръщането след ядене;
  • лутеин – за подкрепа на здравето и развитието на очите и т. н.

Възможно е млечните формули да съдържат нуклеотиди.

Ако вашето бебче има специални потребности, породени от заболявания, алергии или проблеми със стомаха, консултирайте избора на млечната формула за него с педиатъра.

Съдържанието и съставките на адаптираните млека за кърмачета се регламентират от редица документи на Европейската комисия.

В преобладаващите случаи за здрави, доносени бебета са подходящи всички млечни формули. Може би ще ви е най-лесно да започнете с тази, с която ви изписват от родилния дом. Запомнете, че най-добра за вашето бебе е формулата, която му осигурява оптимално развитие, здраве и благополучие. Погледнете , тя вероятно ви очаква при нас!

Прочетете още:
„Хранене на новороденото – какво не знаем за успешното кърмене“
„Рефлуксът при бебетата – опасен ли е“
„Шишета за хранене – как да ги изберем“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top