Съвети за облекчаване на сенна хрема

които ще ви облекчат

Вие сте здрави, енергични и като всяко нормално човешко същество бихте се радвали на пролетта, ако не беше сенната хрема. Когато тя започне да ви мъчи всяка радост изчезва и само се чудите как да намерите облекчение. Кихане, запушен или течащ нос, сърбеж, главоболие, сълзене на очите – всичко това са симптоми на сенна хрема, които рязко влошават начина, по който се чувствате, общувате, работите. Сенната хрема направо променя начина ви на живот. Писнало ви е вече от хапчета и спрейове и сте убедени, че нищо не помага срещу нея? Всъщност не е така. Някои бабини лекове с голям ефект можете да приложите сами. Не подценявайте и силата на хомеопатията – консултирайте се със специалист хомеопат. Нека той ви предпише лекарства.

Пийте много вода. Когато вие самите сте добре хидратирани, лигавицата на носа остава влажна и алергените не полепват по нея толкова лесно.

Използвайте нети пот за промивка на носа. Пълните уреди с умерено топъл разтвор от морска сол и вода и си правите промивка. Това отстранява алергените и ви помага да си върнете добрата форма. Да, вярно, че усещането от самата промивка не е много приятно, но пък облекчението се усеща веднагаи трае дълго. Заслужава си.

Забележете къде се чувствате по-добре на закрито или на открито. Когато активният сезон дойде, постарайте се да стоите колкото се може по-малко време, изложени на дразнители

Използвайте храна като лекарство.

Хапвайте – в умерени количества – животински мазнини, рибено масло, зехтин. Те са важни за здравето на имунната система. Резултатите от някои изследвания показват, че хората, които се хранят предимно с полиненаситени и трансмазнини са по-склонни да страдат от алергии. Затова избягвайте маргарина например.

 сенна хрема

Лукът и чесънът съдържат естествени съединения, които намаляват възпалението при  сенна хрема. Затова хапвайте от тях в по-големи количества. Така ще си решите проблема с раздразнения и течащ нос.

Яжте мед, местно производство. Той е направен от цветен прашец от същите тези растения, които ви карат да страдате. Затова хапвайте по малко от него още преди да е настъпил сезонът на сенната хрема. Увеличавайте количеството постепенно, докато стигнете до една чаена лъжичка, даже повече и спрете да ядете от него чак в края на сезона.

Хапвайте хрян, горчица, люти чушки. Те също могат да облекчат симптомите на сенната хрема.

Всички тези съвети са абсолютно приложими и безвредни. Затова – пробвайте ги. Направете всичко възможно да се наслаждавате на пролетта.

 Продукти за сенна хрема, може да откриете тук: Алергични състояния

Прочетете още:

Пролетни алергии 
Хомеопатия и пролетни алергии
Превенция при пролетни алергии

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top