Сцепени нокти. Какво да правя?

Сцепени нокти! Искате веднага да се отървете от тях? Но как? Нашите съвети са:

Сцепени нокти! Искате веднага да се отървете от тях, защото освен, че са грозни, те могат да бъдат и много болезнени. Всеки, който поне веднъж е закачал конец от блузата си със сцепеното, знае за какво говорим. Как да предотвратите нацепването и как да се справите с него, ако вече се е появило?

Винаги мийте и почиствайте дома си с ръкавици. Ако ръцете ви твърде дълго са стоели във вода, ноктите ще започнат да се цепят. Ако са били в контакт с почистващи препарати, също. Помислете си това са препарати, които разграждат цялата мръсотия от печката и стените. Как изобщо може да ви хрумне да ги пипате с голи ръце!

Използвайте мек сапун или сапун с овлажнители, за да не изсушите ноктите си. Те се цепят и когато са твърде сухи. Затова трябва да ги хидратирате. Когато се мажете с крем, непременно втривайте част от него в ноктите и кожичките. Минералните масла и вазелинът също предотвратяват сухотата на ноктите.

Ако те вече са нацепени, потърсете си крем, който съдържа колаген или кератин, защото те укрепват нокътната плочка. Можете да използвате и бадемово масло. Слагате няколко капки от него на едно памуче и го втривате внимателно в ноктите. Желателно е да не докосвате кожата около нокътната плочка.

Отнасяйте се внимателно към ноктите си. Не ги гризете. Не късайте кожичките  им със зъби. За целта има ножици, ножици за кожички и пили. Не ги изрязвайте много дълбоко, но и не ги оставяйте много дълги. Ходете веднъж месечно на маникюристка.

Лакирате се? Добре, но в никакъв случай не лющете стария лак с нокти. Така наранявате много нокътната плочка. Не използвайте и лакочистител с ацетон.

Ако ноктите ви са сцепени, а ви предстои важна среща или събитие, запазете си час за ноктопластика, но не прибягвайте прекалено често към това средство. Имайте предвид, че ако въпреки всички грижи, които полагате за тях, ноктите ви продължават да се цепят, значи проблемът е другаде.

Най-често става въпрос за липса на витамини и подобряването и обогатяването на ежедневното ви меню ще има ефект. Все пак, ако ноктите ви се цепят и нищо не помога да се справите с проблема, най-добре е да се консултирате с лекар.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top