Суха кожа при бебета

- какво да правим

Забелязвате, че кожата на бебето ви е по-суха от обикновено. Струва ви се, че го сърби и му е дискомфортно. Нямате поводи за паника. Сухата кожа е чест проблем при бебетата. Особено през зимата, когато въздухът в помещенията е сух, а мъничетата са твърде облечени. Важно е само да вземете навременни мерки за подобряване на състоянието й.

Къпането на бебето

Откажете се от дългото къпане в много топла вода. Къпете бебо по-бързо и в хладка вода.

Използвайте сапун само, когато е много мръсен и наистина се налага. Ако го къпете всеки ден, спокойно можете поне 3 пъти седмично да го правите без сапун. Независимо, че е специално за бебета, той също изсушава кожата.

Ако по време на почивката си сте влизали заедно с мъника в басейн, то непременно го изплакнете с хладка вода след това. Хлорът също изсушава кожата.

 Суха кожа

Температурата в стаята

Оптималната е между 20 и 22 градуса. Ако въздухът е много сух, поставете купичка с вода върху печката – да се изпарява полека. Другият вариант е да си купите овлажнител за въздух.

Дрехите на бебето

Перете ги с прах за пране, подходящ за чувствителната кожа на бебето и се уверете, че всички дрехи се изплакват добре.

Когато излизате на разходка през зимата, слагайте на вашето съкровище ръкавици и шапка. Те ще го предпазят от студа и вятъра, които изсушават кожата и я напукват.

Козметика за сухата кожа на бебето

Използвайте козметика, създадена специално за сухата бебешка кожа. Като например Mustela на Stelatopia. Това е крем, който успокоява сърбежа и зачервяването на кожата и подпомага възстановяването й. Има изцяло естествен състав, не съдържа парабени, хипоалергенен е.

Добър вариант е и употребата на олиото за баня SVR Topialyse. То е създадено специално за суха бебешка кожа с тенденция към атопия. Почиства кожата, подхранва я и не позволява бързото й изсушаване.

Има разбира се и други кремове, балсами и лосиони, които можете да ползвате. Важното е кожата на бебето да е максимално хидратирана и спокойна.

Ако, въпреки че полагате всички тези грижи, кожата на бебето ви не се подобрява и по нея се появяват все повече червеникави петна, консултирайте се с педиатър. Той ще ви предложи ефективния начин за справяне с проблема.

Прочетете още:

Кожата на бебето

Подсичане на дупето

Смрадлика


 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top