Сухата кожа

как да ѝ помогнете
Сухата и много суха кожа

Сухата и много суха кожа е груба на вид и като усещане, опъва, сърби, може да е напукана или на люспички, да се лющи. Склонна е да бъде чувствителна и дори атопична, с прояви на атопичен дерматит и възпаления.

Сама по себе си тя не е сериозен здравословен проблем, но пък причинява силен дискомфорт –  до нарушаване на обичайния ежедневен ритъм. Води до усложнения – хронична екзема, дълбоки кървящи фисури, вторична бактериална инфекция, за чието лечение са нужни антибиотици, псориазис и др. По-тънка е и по-лесно формира фини бръчици.

Има ли разлика между суха и дехидратирана кожа

Сухата е тип епидермис, а дехидратираната – състояние, възможно за всеки тип. Предизвикани са от различни причини, но често имат едни и същи прояви – груба текстура, опъване, сърбеж и т. н.

Сухотата се дължи на нарушена кожна бариера, влошена работа на защитните мазнини (серамиди, мастни киселини, холестерол) в горния кожен слой и хронично недостатъчно производство на себум. Поради увредената кожна бариера, този тип епидермис не успява да регулира хидратацията си.

Дехидратацията се дължи на загуба на влага и недостига ѝ в повърхностните кожни пластове. Тя може да се случи при всеки тип епидермис – дори и при мазен, но особено драматично се отразява на сухия. Дехидратираната кожа е податлива на ускорено стареене и по-отчетливи бръчки и фини линии.

Причини за суха и дехидратирана кожа

Причини за сухотата

В много от случаите водеща сред тях е наследствеността, която определя по-оскъдното производство на себум. Количеството на произведения себум намалява също и с възрастта – по-чувствително след 40-те години. Възможно е да се причинява от редица заболявания и здравословни състояния. Сериозен риск носят и някои външни фактори – много студено или много топло и сухо време, медицински процедури, неподходяща козметика и козметични процедури, неподходящи грижи и др.

Причини за дехидратацията

Сред тях са неефективната защитна бариера, недостатъчният прием на вода, много студени или много сухи климатични условия.

Как да се грижите за сухата кожа?

Не отмивайте повърхностния липиден слой

Увреждате го, когато използвате за миене и къпане много гореща вода и/или агресивни почистващи продукти. Скъсете времето за душ и вана.

Укрепвайте кожната бариера

Търсете продукти, на които е отбелязано, че подкрепят и възстановяват кожната бариера и хидролипидния филм. В тях ще има серамиди – естествените липиди, които достигат до 50% от присъщите на кожата мазнини. Търсете още сквалан, ниацинамид, растителни масла, глицерин, хиалурон, мастни киселини и др.

Сухата и много суха кожа

Грижете се за овлажняването на кожата

Важно е не само осигуряването на влага в повърхностните слоеве, но и грижата за задържането ѝ в тях и намаляване на трансепидермалните загуби (изпаряване на вода от по-дълбоките кожни слоеве).

На https://befit.bg/ ви предлагаме серия продукти за тяло Mixa Ceramide Protect:

  • Възстановяващ лосион за суха кожа, 400 мл – съдържа глицерин, липиди и серамиди, масло от ший, масло от бадеми. Успокоява, овлажнява, укрепва кожната бариера. Осигурява с едно нанасяне 48 часова хидратация. Използвайте за бебета и възрастни.
  • Подсилващ крем за много суха кожа, 400 мл – основните му активни съставки са серамиди, сквалан и глицерин, масло от ший. Поддържа баланса на хидролипидния филм, подсилва защитната бариера, хидратира дълбоко, поддържа високи нива на влажност, облекчава раздразненията и опъването.
  • Крем за сухи, чувствителни ръце, 100 мл – с растителен глицерин, серамиди и масло от ший формулата хидратира трайно. Подхранва, овлажнява, успокоява раздразненията, грижи се за кожната бариера и самозащитата на епидермиса.

Освен триото Mixa Ceramide Protect, на разположение са още два важни продукта:

  • Mixa Panthenol Comf – възстановяващ крем за атопична кожа, 400 мл, с високо съдържание на пантенол, глицерин, омега 3 и омега 6 мастни киселини, ниацинамид и масло от ший. Успокоява атопичния епидермис, подхранва го и го овлажнява трайно, изглажда го и го омекотява. Подкрепя защитната бариера.
  • Mixa Urea Cica Repair+ – обновяващ крем за суха и груба кожа, 400 мл. Ниацинамид, урея, масло от ший и слънчоглед, глицерин и диметикон, пантенол и витамин Е се грижат за дълбокото ѝ възстановяване. Клинично доказано намалява лющенето, грапавината и раздразненията.

Ако имате допълнителни въпроси за специализираните продукти за суха и много суха кожа, свържете се с нас !

Прочетете още:
Хидролипидният филм – как да го поддържате?
9 иновативни продукта за суха и атопична кожа
Здрава кожа на ръцете – как да я запазите през зимата

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top