Сусам

и лечебните му свойства

Използваме сусама като подправка, но рядко се замисляме за лечебните му свойства. Освен разбира се тези от нас, които си спомнят как баба им ги е лекувала с мед и хардал. Но този спомен едва ли извиква топли чувства в някого.

Сусамът е много богат на калций и магнезий и всъщност е една от най-полезните храни, консумирани в наши дни. Той започва да се използва като лекарство още от древните египтяни. Смята се, че жените са използвали смес от мед и сусам като средство за подмладяване, а римските войници са похапвали от същата смес, за да имат сила и енергия.

В наши дни е доказано, че сусамът действа благотворно в следните случаи:

Диабет. Според изследване от 2006 г. маслото от сусамово семе понижава кръвното налягане и глюкоза при хипертензивни диабетици.

Високо кръвно налягане. Сусамовото масло спомага за регулирането на кръвното налягане.

Гингивит/зъбна плака. Индийците използват масло от сусамово семе, за да поддържат хигиената на устата. Сусамовото масло предотвратява лошия дъх, кървенето на венците и сухотата в гърлото. То помага за укрепване на зъбите, венците и челюстта. Клинични изследвания потвърждават, че сусамът намалява развитието на стрептококус мутанс – бактерия, свързана с формиране на устната плака.

Детско здраве. Бебета, масажирани със сусамово масло се развиват по-стабилно и пълноценно и се разболяват много по-рядко.

Депресия. Сусамът спокойно може да бъде признат за един от най-добрите антидепресанти.

Включете сусамовите семена в ежедневното си меню. Пробвайте и тахан – прави се от смлян сусам. Можете да го добавите към салатата или да си направите смес от тахан и мед, която да похапвате сутрин на закуска или да си подлаждате чая с нея.

По полезност сусама може да се нареди до чесъна, меда и куркумата, а вкусът му е приятен и може да се комбинира с различни хранителни продукти. Затова отпуснете фантазията си, заловете се за кулинарни експерименти и поддържайте здравето си във форма с различни вкусотии със сусам.

Вземете сусам  или тахан от виртуална дрогерия Би Фит.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top