Сурови десерти и бонбони

- как да ги приготвите?

Непрекъснато четем и слушаме за здравословно хранене, за вредите от бялата захар,  рафинираното брашно и трансмазнините. Термичната обработка разрушава в значителна степен хранителните вещества дори в най-добрите продукти, а в готовите храни има твърде много химия. Затова домашното приготвяне на десерти с натурални продукти и минимум обработка става все по-популярно.
Какво представляват суровите десерти
Най-общо казано – предназначени за директна консумация блокчета (топчета) от продукти, годни за употреба без топлинна обработка. Готовите здравословни сладости са с различен вкус – според състава си.

  • За основа (пълнеж) се употребяват ядки, мюсли, овесени ядки, тахан, зърна и семена – лимец, овес, киноа, чия и др.
  • Овкусителите най-често са сушени плодове, какао, местни и екзотични подправки, мед, меласа, нектар от агаве, кленов или царевичен сироп, стевия.
  • Неотменна съставка са маслата – какаово, кокосово, бадемово. Някои добавят енергизиращи продукти като пчелен прашец, пчелно млечице, мака-мака, спирулина и т. н.
  • За слепване се използват фурми, масла, белтък и др.

Трениращите приготвят своите блокчета, като включват в състава им протеин.
rowbar2
Как се правят суровите десерти
Суровите десерти си имат своя технология. Тя е проста и лесна:

  1. Предварителна подготовка – ядките и семената съдържат ензимни инхибитори, предпазващи ги от случайно покълване. Когато попаднат в човешкия организъм, те затрудняват  усвояването на хранителните вещества. Затова накиснете ядките и семената за няколко часа, после ги изплакнете добре и ги просушете. Счукайте ги или ги минете през блендер – според рецептата и предпочитанията ви.
  1. Смилане и смесване в еднородна маса на всички продукти. Ако сместа е прекалено суха и ронлива, добавете лъжица-две вода, плодов сок,  мляко, кокосово мляко или каквото предпочитате.
  1. Оформяне – то зависи само от въображението ви. Можете да направите „салам“, който ще нарежете на филийки; да окръглите топчета – като бонбони; да оформите блат в тавичка и после да го нарежете на парчета или да се развихрите и да измайсторите торта, пастички и т. н.
  1. Охлаждане – за няколко часа в хладилника сместа се стяга, после можете да дооформите своите сурови десертчета и да ги декорирате. До една седмица (ако са без яйца) безпроблемно се съхраняват в затворена кутия или увити във фолио в хладилника.

 
rowbar3

Сурови бонбони с годжи бери
Продукти:
По 100 грама
годжи бери
белен слънчоглед
нарязани бадеми
По 200 грама
сушени кайсии
фурми
сушени вишни или ябълки
Приготвяне:
Слънчогледът, бадемите и годжи бери се смилат в блендер до получаване на еднородна смес. Отделно поставете в блендера накиснатите предварително сушени плодове и разбийте до пюре. Объркайте добре двете смеси. Оформете топчета, които можете да оваляте в кокосови стърготини, смлени орехи, шоколадови стърготини, маково семе, сусам и т. н. Поставете в хладилника да се стегнат.
 
Домашен шоколад с годжи бери
Продукти:
2 чаши лешници
¾ чаша сурови какаови зърна
½ чаша годжи бери
½ чаша сироп от агаве (мед, стевия)
щипка хималайска сол
Приготвяне:
Смилат се в блендер (кафе машина, кухненски комбайн) лешниците и какаото. Добавете годжи берито и солта. Наливайте по малко от сиропа от агаве, докато сместа стане леплива и годна за моделиране. Постелете хартия за печене върху тавичка. Разстелете и притиснете добре полученото тесто. След няколко часа в хладилника то ще се стегне. Извадете и нарежете. Украсете с плодчета годжи, с кокосови стърготини или с каквото пожелаете.
 
Продуктите и в двете рецепти можете да замените с подобни – според вкуса си или каквото имате в момента. Да ви е сладко!
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top