Супер храни

– какво е това и за какво е полезно
Супер храни

Сигурно вече сте чували за суперхраните, които са изключително полезни за здравето. Не сте много наясно какво точно представляват? Това са естествени храни, които често остават встрани от основното ни меню и са богати на витамини, минерали и антиоксиданти.

Супер храните обикновено имат високи хранителни стойности без да са висококалорични. Те намаляват риска от хронични заболявания и инфекции и дават на организма необходимата му енергия.

В графата суперхрани влизат различни плодове, зеленчуци, зърнени храни, семена. Те най-често са необработени и могат да бъдат отгледани чрез биоземеделие. Препоръчва се да се консумират пресни, макар че замразени и консервирани също запазват голяма част от полезните си свойства.

Зелени супер храни се усвояват лесно от организма. Съдържат широк спектър от полезни вещества, включително протеини, витамини и минерали, които подпомагат функцията на храносмилателната система.

Водораслите са най-богатите на хранителни вещества супер храни. В тях има 10 пъти повече калций отколкото в млякото например. Те регулират кръвното, подсилват имунната система и имат цялостно здравословно въздействие.

Супер храни

Билките, ядките и плодовете също се включват в категорията суперхрани. Бадемите например са свръхбогати на витамин Е и калций. Боровинките предотвратяват инфекции на пикочните пътища и са богати на витамин С и фибри. Сладките картофи предлагат ценни количества фибри, витамини B-6, С и Е, фолиева киселина и калий. Пшеничният зародиш е суперхрана, известна с концентрацията на ниацин, тиамин, рибофлавин, витамин Е, фолиева киселина, магнезий, фосфор, калий, желязо и цинк.

За да се възползвате максимално от полезните свойства на суперхраните, е добре да ги включите в постоянното си меню. Не си избирайте само една или две, и не ги консумирайте постоянно, в големи количества. Това важи най-вече за ядките и семената. Не прекалявайте. Похапвайте от тях малко и редовно. Така суперхраните ще ви дадат суперсила. Не е лошо, нали?

Прочетете още:
Храни и подправки за ускоряване на метаболизма
6 екзотични храни за страхотна кожа
5 билки за подобряване на паметта

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top