Стрии при бременните

Вие сте бременна! Честито! Няма...

Вие сте бременна! Честито! Няма по-голяма радост. Почивайте си и се грижете повече за себе си. Когато детето дойде, се променя целият ви живот, начинът ви на мислене и усещане на нещата. Но преди това, още докато го носите в себе си, се променя тялото ви. Полагайте специални грижи за него.

В по-късния триместър, когато коремът ви вече е наедрял и гърдите ви са нарастнали, е възможно да забележите, че по тях има розови или по-светли от обичайния цвят на кожата ви ивици. Това са стрии – разкъсвания на тъканта – които се появяват вследствие на опъването на кожата, когато тя не е достатъчно еластична. Бедра, хълбоци, гърди, корем – това са местата, на които се появяват най-често.

За да се предпазите от стриите, трябва да се грижите за еластичността на кожата си.

Първо, добре е да знаете, че тя до голямо степен зависи от гените ви. Най-добре е да говорите с майка си и да разберете дали тя е имала стрии. Да? Значи се подгответе за дълга битка, която може и да загубите.

Второ, следте теглото си. Вярно е, че се храните за двама, но ако напълнеете твърде много и то бързо, това няма да е от полза нито за вас, нито за бебето. Направете си режим и го спазвайте. Колкото повече излишни килограми натрупат, толкова по-голяма е вероятността да се появят стрии.

По-възрастните, отдавна раждали жени, ще ви кажат, че ако се мажете обилно с мазни кремове, вероятността да се появят стрии намалява. Това не е съвсем така. В аптеките и дрогериите вече се предлагат множество кремове против стрии. Четете етикетите им. Ако в тях има съставки, които стимулират производството на колаген и повишават еластичността на кожата, то този крем би могъл да ви помогне.

Изберете няколко крема и преди да ги купите се консултирайте с дерматолог. Той ще ви помогне да направите по-добър избор.

Овлажняване на кожата, стимулиране на производството на колаген, успокояване на сърбежа – това са трите действия, които трябва да има избраният от вас козметичен продукт. Трябва да се мажете с него всеки ден преди лягане, най-късно от четвъртия месец на бременността.

Някои специалисти препоръчват носенето на еластични колани по време на бременност и твърдят, че така най-добре ще предотвратите увисването на корема след раждането. Кожата ви няма да се разтегне толкова много и освен това натоварването върху гръбначния ви стълб няма да е толкова голямо. В никакъв случай не носете еластичен колан по време на бременността на своя глава. Посъветвайте се с личния си лекар. След раждането отново говорете с него – ще ви е необходим нов тип еластичен колан.

Мийте гърдите си всеки ден с приятно хладка вода и след това ги изтривайте с груба кърпа. Така кожата ви се стяга и става по-здрава.

Вие сте бременна! Полагайте достатъчно грижи за себе си и ще бъдете една много красива майка. Честито!

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top