Стрес и тревожност

и връзката им със съня
Стрес и безсъние

Страхът и безпокойството са естествени състояния на човека. Те подтикват тялото да се подготви за бърза реакция при появила се заплаха. Но ако стресът и тревожността продължат по-дълго, те разстройват баланса на организма. Постоянно високите нива на стресовите хормони затрудняват отпускането и влекат забавено заспиване и често събуждане. Състоянието повлиява фазата на бързия сън (REM) и предизвиква смущаващи и кошмарни сънища.

Взаимовръзка между сън и тревожност

Сънят и тревожността са взаимозависими. При тревожно разстройство вероятно заспивате трудно, а при безсъние тревожността и напрежението нарастват. Така двете състояния взаимно се задълбочават и се получава омагьосан кръг. Появяват се симптоми като:

  • усещане за претоварване;
  • липса на концентрация;
  • нервност и раздразнителност;
  • учестен пулс и бързо дишане;
  • напрегнати мускули и треперене;
  • храносмилателни проблеми;
  • постоянно безпокойство и чувство за предстояща опасност.

Възможни са дори нощни пристъпи на паника, които ви събуждат и не можете да заспите дълго.

При това изобщо не е задължително да сте диагностицирани с тревожно разстройство, за да влияе то зле на нощната ви почивка.

Стрес и безсъние

Стресът ви кара да мислите прекомерно за стресора, който го поражда – заплахи за здравето, болести, раздели, изпити, работа. Мислите за тях ви пречат да се отпуснете и причиняват смущения в модела на съня ви, удължават заспиването и накъсват нощната ви почивка.

Недоспиването задълбочава стреса и поддържа високи нивата на стресовите хормони и на кортизола. Той остава висок дори и нощем, когато трябва да е с най-ниски нива и да отстъпи на мелатонина . Това допълнително влошава качеството на съня. А хроничното безсъние повлиява зле вниманието, паметта, концентрацията, забавя метаболизма, нарушава ендокринната функция, изостря емоционалните реакции.

Какво да направите за подобряване на съня и управление на тревожността

Когато състоянието на тревожност и непълноценен сън се задълбочи, безусловно ви е необходим специалист, но с някои промени в поведението си можете да си помогнете и вие:

Движете се повече

Физическата активност намалява тревожността и подобрява съня. Но не бива да правите упражнения преди сън – те ще ви тонизират и могат да попречат на заспиването. Планирайте ги сутрин или след обяд. Това ще ви помогне да възстановите цикъла си сън и събуждане, ще облекчи безсънието.

Променете обстановката в спалнята

Колкото по-тъмна, хладна и тиха е тя, толкова по-лесно ще заспите и ще спите по-спокойно. Хладък душ или вана, които понижават температурата ви, също водят до по-бързо заспиване. Ароматерапията  действа добре на мнозина. Изпробвайте Tisserand Total De-Stress, и Rivana, композиция от етерични масла против безсъние.

Стрес и Безсъние

Успокойте ума си

Използвайте техники за релаксация, които успокояват ума и подобряват съня. Става дума за медитация, дихателни упражнения, йога с подходяща сложност. Спокойният ум през деня води до по-добра релаксация през нощта. Използвайте чайове , отвари от билки  и билкови екстракти  за постигане на желания релакс и спокойствие.

Ограничете престоя пред екраните вечер

Да, става дума за синята светлина на телефони, компютри и телевизори. Дори модерните приложения за заглушаването ѝ няма да помогнат, когато пишете и четете имейли и работите точно преди лягане. По-добре последния час посветете на четене, музика (аудио, не видео), на други приятни и отпускащи занимания.

Намалете кофеина и алкохола

При това не вечерта, а още от късния следобед. Да пиете много вода е задължително, но не го правете точно преди лягане, необходимостта от тоалетна насърчава честите събуждания.

По-добрият сън неминуемо снижава безпокойството и тревожността и ги прави по-лесни за управление и овладяване. Обадете ни се  при нужда и ние ще ви помогнем!

Прочетете още:
„Стресът – скрита опасност?  
„6 билки за спокоен сън“  
„Ефективност на съня“ 

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top