Стрес и депресия на празници

Случвало ли ви се е да се ужасявате, защото...

Случвало ли ви се е да се ужасявате, защото идват празници? Притеснявали ли сте се от това, че „трябва” да се празнува, да е весело, изпълнено с любов, да е семейно? Ако отговорът е „не”, сте късметлия, защото все повече хора са подвластни на подобни емоции. Стресът и депресията по празници са все по-често срещано явление. Добрата новина е, че причините за тях обикновено са ясни, времето, по което ще се чувствате зле – също. Значи всичко би могло да бъде предвидено и контролирано.

Причините за стреса и депресията по празници са няколко:

  • Липса на любим човек.
  • Семейни недоразумения – обикновено всички подтискани негативни емоции, свързани със семейството, изплуват точно по това време на годината.
  • Финансови трудности.
  • Физическа умора – правите много неща за кратко време и въпреки, че те обикновено са приятни, все пак са различни от обичайния ви ежедневен режим.
  • Самота.

Има вариант да се справите успешно с всяка една от тях.

Определете приоритетите си. Не можете да свършите всичко. Добре е да разпределите задълженията между всички членове на семейството, за да не се чувствате като пребити точно преди празника.

Помислете си с кои роднини и приятели бихте искали да се видите и колко време искате да прекарате насаме със себе си. Обикновено празничните семейни скандали имат една и съща схема. Анализирайте я и вижте как можете, да предотвратите поредния скандал.

Насладете се на почивката си. Приемете празниците просто като почивка. Правете това, което ви доставя удоволствие. Ако сте с нагласата, че „трябва” да се веселите, то няма да се получи.

Бъдете реалисти. Винаги си представяте идеалния празник, който съществува предимно във филмите и винаги се разочаровате. Спрете телевизора. Помислете какво ви се прави. После просто го направете. Това е вашата коледа и тя е ще е идеална, ако се чувствате добре.

Мислете позитивно. Започвате да правите оценка на изминалата година. Естествено е някои неща да сте успели да постигнете, а други – не. Зарадвайте се на всичко хубаво, което ви се е случило и помислете какво да направите, за да ви се случат хубави неща и през следващата година.

Не прекалявайте с нищо – храна, алкохол, харчове. Ако искате да направите подаръци на много хора, но нямате тази възможност, сътворете нещо сами. Всеки ще го оцени. И без това новогодишните празници са се  превърнали предимно в празници на потребителя. Може би е добре да си припомните, че са всъщност  празници на любовта и новото начало.

Сам сте на новогодишните празници? Сигурно имате поне двама роднини и един приятел, които също са сами. Сега е времето да им се обадите. Ако сте скаран с близките си, какъв по-добър момент да възстановите отношения?

Може наскоро да сте преживели раздяла или смърт на близък човек. Не се насилвайте да се веселите. Не се отричайте от емоциите си. Мъката е нормална. Тя е част от начина да преживеете загубата. Не се затваряйте изцяло, но и не се чувствайте длъжни да празнувате.

По време на празници, както и всеки друг ден, е добре да слушате сърцето си и да правите това, което искате. Защото щастието е във вас, без значение дали е празник или делник. Просто трябва да го откриете.

Иванка Могилска

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top