Стресът 

- скрита опасност

В модерното ни ежедневие, наред с бушуващи вируси и лични препятствия, върлува и друга коварна опасност. Стресът е естествена реакция на тялото, от която се нуждаем и на която разчитаме, както за оцеляването си, така и за вълшебната, търсена от всички днес – продуктивност. В малки количества, стресът може да ни мотивира, както и да ни помогне да избегнем нежелани и опасни ситуации. Проблемът идва, когато този стрес кипи в кръвта ни в почти всеки един час от нашето ежедневие. Дори и да слагаме на резюмето си, че работим добре под стрес и да смятаме, че той ни помага, трябва да сме наясно и със страничните му ефекти. Освен да ни задвижва, стресът има и редица негативни ефекти върху физическото и менталното ни здраве, когато е ежедневен.

Как стресът влияе на здравето?

Много често, част от симптомите на стреса се прехвърлят към някоя друга болест, вместо да идентифицираме първоизточника на проблемите си. Освен над нашето настроение, търпение и психически комфорт, стресът в един момент започва да афектира и тялото ни. На първо време, той може да е причинител на главоболия и мигрени. Физическото изтощение и безсъние също се появяват много често. В някои случаи, високите нива на стрес водят и до сериозни храносмилателни проблеми като язва или сърдечно-съдови проблеми като диабет и високо кръвно налягане. Незабележимите ефекти от стреса са и върху навиците и характера ни. Стресът е чест причинител на злоупотреба с цигари и алкохол. Той води и до откъсване от социални среди, по-застоял начин на живот и дори до психически заболявания като депресия.

 

Как стресът влияе на кожата?

Дори и в контролими количества, наличието на стрес веднага си проличава върху кожата ни. Ефектът на стреса действа директно върху микро-баланса на бактерии в тялото ни. Когато те не се регулират правилно, бактериите и микробите могат да доведат до вътрешни инфекции, чиито външни прояви могат да бъдат пъпките, както и развитието или влошаването на кожни заболявания като акне, екзема и псориазис. Хормоните на стреса също стимулират отделянето на повече себум, което може да причини прояви на акне или да омазни кожата и да я предпостави към появата на повече пъпки.

Когато сме под стрес, имунната ни система е отслабена. Това играе роля за цялостното ни здраве, както и конкретно за това на кожата. Зачервявания и инфекции на кожата са по-вероятни, когато имунната ни система не е достатъчно силна да се пребори с вредните бактерии от външния свят. Стресът може да има и чисто физически ефект върху поведението ни. Повишеното притеснение може да ни направи неспокойни и да ни накара да пипаме кожата на лицето си по-често, както и да чоплим пъпки или да драскаме по кожата си докато тя не се нарани или зачерви.

Съвети за намаляване на стреса

Много е лесно просто да кажем “не бъдете стресирани”. За жалост, не всеки от нас може просто да пренебрегне всичките си ангажименти и да се отдаде на релакс. Но дори малките промени могат да доведат до големи резултати с помощта на рутина и желание. На първо време, и по-важно от всичко останало, е сънят – дори и да се справяме с по-малко от 8 часа, това не означава, че тялото ни е доволно и щастливо от това наше решение. Времето прекарано, заобградени от любими хора може значително да подобри настроението ни и да намали умората. Важно е също така да отделяме внимание и на своите хобита или просто да си заделяме време, което да прекараме сами със себе си. Физическата активност е последната стъпка, която трябва да се постараем да включим във всеки свой ден. Дори и да се чувстваме твърде изтощени, 30мин прекарани в движение действат много по-зареждащо за тялото и ума от 1 час пред телевизора.

Прочетете още:
Ароматерапия за намаляване на стреса
10 признака, че стреса ви идва в повече
За пълноценен сън след стресов ден

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top