Страхотна брада

- как да я поддържате?

Брадата векове наред е била белег за мъжество, мъдрост и сила. До преди няколко десетилетия собственикът ѝ се смяташе за бунтар, а днес по нея можете да различите  немърливеца от спретнатия, изряден мъж. Освен че грижите правят брадата по-красива, те поддържат кожата ви здрава и подобряват общия ви комфорт.
Какви грижи се крият зад поддържаната брада
Оформяне
Първоначалното оформяне на подрасналата брада е препоръчително да се направи от професионален бръснар. Добре е да се срещате с него всеки месец, максимум на два. Междувременно сами можете да премахвате по някой стърчащ косъм и да минавате шията и бузите с подходящ тример.
Почистване
Ежедневният душ е точното време да измиете и брадата. Независимо дали е по-дълга или по-къса, в нея се събират прах, мръсотия от околната среда, остатъци от храна, паднали косъмчета, отмрели кожни клетки и почистването ѝ е задължително.
Не използвайте обикновен сапун или гел за тяло/лице. Те изсушават косъма и той започва да се цепи. Влияят зле на кожата, предизвикват раздразнения, пресушаване, могат да доведат до пърхот и екземи. На пазара се предлагат специални продукти за брада, които отговарят на специфичните нужди на тази област на лицето. Изберете подходящ сапун или хидратиращ шампоан.
brada
Хидратиране, подхранване, стилизиране
Още докато брадата е влажна, нанесете специално масло или олио. Втрийте грижливо с ръце, така че да достигне до кожата. Продуктът омекотява и овлажнява космите и кожата, помага им да задържат по-дълго поетата влага от измиването. Елиминира мъчителния сърбеж, който трябва да изтърпите в началото. Стимулира растежа. Прави брадата мека и лъскава.
Когато тя е по-дълга, вероятно ще е по-добре да ползвате балсам. Той, както и ваксата, дават възможност за перфектно оформяне.
Разресване
Наложително е да разресвате брадата ежедневно с костен или дървен гребен, може и с четка. Разресването премахва всички паднали косъмчета, разплита сплъстяванията, поддържа добрата форма на брадата. Разнася равномерно маслото, след като сте го втрили с ръце.
 
Специализирани продукти за поддържане на брадата
Освен сапуни, шампоани, масла и олио, на пазара се предлагат балсами, хидратиращи флуиди, маски, вакси и т. н.
Когато ползвате балсам с отмиване, подръжте го по-дълго, за да успее да омекоти косъма, особено ако брадата ви е стърчаща и жилава. При дълга и твърда брада използвайте балсам без отмиване. Той ще ви помогне също, когато спешно се налага да си придадете безупречен вид.
brada2
Ваксата е тежката артилерия в грижата за брадата и мустаците. Тя върши всичко, което могат маслото и балсамът, но освен това прави косъма по-здрав, а брадата по-покорна и склонна да заеме формата, която желаете – дори когато е наистина дълга.
Козметичните продукти за брада могат да са ароматизирани или не. Ако използвате ароматизирани, тогава е задължително да са от една серия.
Всъщност – дори когато сте с брада, ви се налага да бръснете зоните над и под нея. Затова добрите стари продукти за бръснене и за след бръснене ще продължат да присъстват във вашето шкафче. А според суетността ви, може би дори ще ви трябва и боя.
Една поговорка гласи: „Който си има брада, си има и гребен.“ Но само гребен вече не е достатъчен.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top