Стерилизатор

– как да го избера?

Едно от нещата, които задължително трябва да изберете и купите още преди раждането на вашето бебе е стерилизатор. Независимо дали кърмите или храните вашето съкровище с адаптирано мляко, всички биберони, шишета, помпи за кърма и други аксесоари трябва да се стерилизират. Това е най-бързият и ефективен начин да предпазите малкия човек от микроби и инфекции.

Основните видове стерилизатори са три:

Стерилизатор със студена вода

Купувате стерилизиращи таблетки или стерилизираща течност. Разтваряте ги в студена вода и след това накисвате в тях шишетата и бибероните на бебето. Оставяте ги да престоят 30 минути, след което ги измивате с преварена вода и те са готови за ползване.

Този метод отнема малко повече време, но не е скъп и е ефективен. Най-големият проблем е, че бебето ви може да не хареса вкуса на биберона след като е минал през процеса на стерилизация и да го плюе.

СтерилизаторМикровълнов стерилизатор

При него не използвате химикали и не е нужно да изплаквате стерилизираните шишета и биберони. Микровълновият стерилизатор убива бактериите с помощта на пара. Цялата процедура отнема не повече от 3 до 8 минути. Не забравяйте обаче, че някои метални части не могат да се стерилизират в миктровълновата.

 

Електрически стерилизатори

Те са удобни, практични, ефективни. Особено ако не разполагате с микровълнова печка. Електрическите стерилизатори работят без химикали и няма нужда да изплаквате шишетата и аксесоарите след като са били в него. Само го включвате в контакта, изчаквате между 6 и 15 минути и сте готови.

Спрели сте се на микровълнов или електрически стерилизатор? Преценете уред с какъв капацитет ще ви е необходим. Различните модели могат да стерилизират между 2 и 8 бутилки. Имайте предвид, че шишетата с широко гърло заемат повече място от стандартните бебешки шишета. Ако не кърмите бебето си, ще ви трябват минимум 6 шишета дневно.

Някои стерилизатори имат и допълнителни функции:

 – Сигнализация за край на стерилизацията.

– Автоматична стерилизация на шишета, биберони, помпа за кърма на всеки няколко часа.

– Аларма, предупреждаваща, че стерилизираните шишета все още са горещи.

Преди да направите окончателен избор помислете си:

 – кой вариант ще е най-удобен за вас;

– дали не е добре да комбинирате стерилизатор за микровълнова и стерилизация със студена вода за някои играчки например;

– колко шишета ще ви трябват дневно.

След това избирайте. Успех!

Прочетете още:

Шишета за хранене 

Въздухът в детската стая 
Видове биберони
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top