Стаята на бебето

- какво да купим

Обзавеждането на бебешката стая е едно от най-вълнуващите преживявания на семейството. Разбира се, вие можете да я обзаведете всякак – според представите и вкуса си, според бюджета и възможностите си. Но през първите месеци бебето дори няма нужда от нея. Достатъчно му е кътче с най-необходимите неща в спалнята на родителите.
Какви са потребностите на бебето
През първите месеци от живота си то има нужда от комфорт и спокойствие, чистота, сигурност и безопасност. Как точно ще изглежда обстановката, която му ги гарантира, интересува по-скоро вас, но не и малкото ви съкровище.
Какво е безусловно необходимо
Креватче
Може да е всякакво – дървено легълце, сгъваема кошарка, люлка. Важното е да осигурява надеждност и комфорт на малкия човек. Трябва да е обезопасено с мрежа или решетка. Следете креватчето да е от безвредни материали, да не се люпи и чупи лесно, да няма остри ръбове. Матракът да приляга плътно до стените му, а протекторът да е хипоалергенен.
Шкаф за дрешки и принадлежности
Подходящи са включително открити полици с подредени затварящи се кутии. Важното е нещата на бебето да са защитени от прах и да са лесно достъпни. Много майки предпочитат скрина, който ползват и като място за преобличане (повиване).
До мястото за преобличане също трябва да има удобни шкафчета или контейнери, в които ще държите пелени за еднократна употреба, сухи и влажни кърпички, бебешката козметика.
bebe_staq1
Ваничка
Тя може да стои и в банята. Зависи от условията в жилището, от това къде ще къпете детето. Може да е дори най-обикновено бебешко коритце или леген. Но ако е на стабилна и с висока стойка, ще ви е много по-удобно.
Място за обличане
Няма проблем да се преобличате и на леглото, но скоро ще ви заболят гърбът и  кръстът. Правете го върху скрина за бебешкия багаж.
Другият масово ползван вариант е специален плот, закрепен в единия край на креватчето. Бързо ще се убедите и сами, че за него е необходима еднократна непромокаема пелена.
Столче за кола
То не е задължително за детската стая, но е задължително за колата. Освен това дава възможност да разнасяте бебчо из къщи, за да е винаги там, където сте вие.
Лични принадлежности
Ще са ви необходими термометри – за вода, стаен и за телесната температура. Осигурете шише и биберон за вода или цял комплект – ако не кърмите. Ще ви трябват също няколко мънички лъжички, бебешка нокторезачка, ножичка, клечки за уши и т. н.
Стерилизатор за шишета, биберони, посуда
Можете да стерилизирате и в обикновена тенджера, но със специализирания уред е по-лесно, по-хигиенично и по-сигурно. Набавете си, ако е възможно.
 
bebe_staq2
Кошче за използваните пелени
Също не е задължително, но пък е изключително удобно. В зависимост от модела то може да събере от 20 до 40 еднократни пелени, за да не ви се налага да ходите често-често до контейнерите за смет. Съхранява ги надеждно, не изпуска навън никаква миризма. С добър дизайн е и ще изглежда добре в стаята.
Нужен ви е и кош за мръсните дрешки, макар че той няма да стои в стаята.
Текстилът
Дрешките, спалното бельо и всичко, което се допира до кожата на детето, трябва да е от естествени материи – най-добре памук.
Цветовете около бебето
Препоръчителни са светли пастелни тонове, които не натоварват и не напрягат.
Бебефонът не е сред задължителните покупки, но ако живеете в къща или по-голям апартамент той ще е вашият неотлъчен помощник. Ако сте решили, че ще настаните бебето в отделна стая още след раждането бебефонът става абсолютно задължителен.
 
 
 
 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top