Срокове на годност на козметиката

- какво трябва да знаем?

Срокът на годност на козметиката е не по-малко важен от състава ѝ. Когато той е изтекъл и най-качественият продукт от реномирана марка може да се окаже лош избор, да причини алергични пристъпи, обриви и други неприятности.
Затова проверявайте задължително кога изтича срокът за употреба на козметиката, която купувате. Може би вече сте забелязали, че той се означава по различен начин, и ако понякога е лесно разбираем, то друг път напомня кодирано послание. Освен това има разлика в годността на отворения и неотваряния продукт. Как да се ориентирате?
Кога срокът се разчита лесно
На част от опаковките срокът на годност се разчита ясно като дата, месец и година или само месец и година. Пред тях може да има различни допълнителни означения, но така или иначе лесно се разбира, кога изтича времето за употреба. Според нормативните документи на ЕС този начин на означаване е задължителен само за продукти, с годност под 30 месеца.
Ако годността на избрания крем свършва до месец-два, помислете добре, дали ще успеете да го използвате в този период.
Кога срокът за употреба тече от момента на отваряне
На някои опаковки има знак, представляващ отворена кутийка с означени върху нея цифри и буква „m“ – примерно – 6 m, 12 m, 18 m. Това ще рече, че след отваряне козметиката ще действа ефективно и безопасно до 6, 12, 18 месеца. Досетливите дами записват върху флакона (кутийката) датата на отваряне. Така ползват мазилото спокойно, без да гадаят, дали не е време да го изхвърлят. Не бива да купувате продукт, чиято фабрична опаковка е видимо нарушена и има вероятност той да е отварян.
Знакът за годност след отваряне се поставя на продукти, чийто срок е по-голям от 30 месеца. Въпросът е, колко от тези повече от 30 месеца са изтекли, когато вие отваряте своята придобивка. Ако от датата на производство са изминали повечето от тях или дори всички, козметиката може да е негодна за употреба, независимо дали е отворена или не.
godnost1
Затова е много важно да знаете и датата на производство. Тя най-често се отпечатва на дъното на опаковката. В повечето случаи представлява код, който включва и допълнителна информация, освен датата, на която е изработен продуктът. Единият вариант е този код да ви бъде разтълкуван от консултантите в магазина. Другият е да използвате специалните калкулатори, базирани в интернет. Когато въведете марката и кода, те пресмятат срока на годност.
Срокът на годност след отваряне е различен, защото зависи от вложените съставки и консерванти. Така скъпата сертифицирана биокозметика, при която в продуктите не се влагат химически съставки (консерванти), има кратък срок на употреба след отваряне.
Често производителите поставят и двете означения – за краен срок на годност и за годност след отваряне.
За какво да внимавате
Срокът на годност и датата на производство се отпечатват върху опаковката или се щамповат върху тубичките и флаконите. Когато ги видите размазани или изписани на допълнителен етикет, имайте едно на ум. Не приемайте сериозно и увещанията, че всъщност продуктът е добър поне още половин година след посочения срок. Когато при промоции и бонуси се окажете с козметика с изтекъл или изтичащ срок на годност, търсете правата си и върнете стоката. Не използвайте продукти с очевидно променен вид, цвят, аромат, консистенция
Накратко – не правете компромиси. От срока на годност на козметиката може да зависи здравето ви.
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top