Средиземноморска диета

- какво включва и защо е полезна

Знаете ли, че средиземноморската диета е една от най-здравословните, а средиземноморската кухня – една от най-вкусните?

Проучванията са доказали, че тя намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и редуцира значително случаите на Паркинсон и Алцхаймер. Затова ви препрочваме да се замислите сериозно дали да не минете изцяло на средиземноморски ястия.

Какво включва традиционната средиземноморска диета

 

– Най-вече растителни храни – плодове и зеленчуци, зърнени храни, бобови растения и ядки.

– Зехтин вместо обикновено олио и масло.

 

Зехтин

 

– По-малко сол, повече билки и подправки.

– Консумация на червено месо само няколко пъти месечно.

– Два пъти седмично хапване на риба и пилешко.

– Пиене на червено вино в умерени количества.

– Похапване на ядки – тъй като са богати на калории, препоръчително е да ядете не повече от шепа на ден. При това почти цялата им полезност ще се изпари, ако са захаросани или препечени и с твърде много сол.

Защо е полезна средиземноморската диета

До 6 малки порции зеленчуци и плодове дневно консумират гърците и италианците. Така си набавят достатъчно фибри, витамини и минерали. Зареждат се с енергия без да трупат излишни мазнини. Много по-малко са хората, които страдат от висок холестерол.

Зърнените култури, отглеждани в региона на Средиземно море, са пълнозърнести и съдържат малко нездравословни трансмазнини. Хлябът е важна част от средиземноморската диета. Сервира се леко препечен и се топи в зехтин. Почти никога не се яде с масло, какво остава за маргарин.

Ограничената консумация на червени меса е полезна за организма. Набавя му необходимото количество желязо. Хапването на мазни риби пък му доставя омега 3 мастни киселини.

 средиземономорска диета 2

Каква е най-важната тайна на средиземноморската диета

Удоволствието. Бъдете в добро настроение, докато приготвяте храната. Научете се да я поднасяте с усмивка и да създавате празнична атмосфера около себе си, независимо какъв ден е. Споделете ястията с близките си. Наслаждавайте се заедно на всяка хапка, разговаряйте.

Това ще направи семейството ви по-сплотено, а вас ще накара да се чувствате спокойни, уверени и обичани. А това също е от огромно значение за доброто ви здраве и дълголетие.

Прочети още:

Диета със сладолед

5 добавки за загуба на тегло

5 трика за загуба на тегло

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top