Спортни добавки

Спортните хранителни добавки са високо рафинирани...

Решили сте да спортувате редовно. Искате стегнато тяло с добре очертани мускули и плочки на корема. Ходите редовно на фитнес. Спазвате хранителен режим, изготвен от специалист. Чувствате се отлично. Радваме се за вас.

В салона често чувате да се говори за спортни добавки. До този момент не сте взимали никакви. Винаги сте си мислели, че спортът е достатъчен.

Не бързайте да се хвърляте към спортните добавки! Запознайте се с техните специфики.

Какво представляват спортните добавки?

Спортните хранителни добавки са високо рафинирани храни, получени от естествени източници. Предлагат се на пазара под формата на прахчета, течности, капсули. Те са бърз и удобен начин за спортистите да посрещнат изискванията на режима си на хранене. Ако не прилагате правилно диетата си, независимо дали става въпрос за истинска храна или за хранителни добавки, вие ограничавате възможностите си за растеж, възстановяване и подобрение.

Кой трябва да използва спортни добавки?

За начинаещите спортисти, използването на спортни хранителни добавки не е задължително. Те не са от основно значение за постигането на напредък в техния случай. От друга страна спортните добавки са лесен и удобен начин да получите хранителни вещества тогава, когато тялото ви се нуждае от тях. Дали да взимате спортни добавки или не е въпрос на личен избор. Ако решите, че те са ви необходими, непременно се посъветвайте със специалист какво, колко и кога е добре да пиете.

Протеин на прах

Трениращите бодибилдинг, използват най-често тази добавка. Протеинът се използва от организма за изграждане на мускулите. Обикновено се пие суроватъчен протеин – високо рафиниран страничен продукт от млечната промишленост, който е с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати и мазнини.

Добавки, заменящи храната

Има и такива продукти. Това обикновено са прахообразни добавки, подобни на протеиновите шейкове, които заместват храната ви. Питателната напитка, която си приготвяте с тяхна помощ, увеличава нарастването на мускулната маса. Разликата между заместителите и протеиновите шейкове е, че първите съдържат въглехидрати, мазнини и допълнителни витамини.

Формули за наддаване на тегло или гейнъри

Те съдържат много повече калории под формата на въглехидрати и добри мазнини.

Най-важното, което трябва да запомните

Няма спортни хранителни добавки, които да могат да заменят напълно вашата диета. Те са предназначени само да я допълват. Най-важното е да се храните правилно, да ходите редовно на тренировки и да полагате достатъчно усилия в залата. Ако много се изкушавате да пиете добавки, правете го с мярка и то след като сте се посъветвали със специалист.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top