Спортните храни

и напитки

Спортуването и физическите натоварвания имат за цел да поддържат тялото в кондиция и с повишена дееспособност. Те са свързани с повече разход на енергия и хранителни вещества – протеини, минерали и витамини. Необходимо е специално внимание при възстановяването на нутриентите и поддържането на електролитния баланс на организма. За тази цел на пазара се предлагат различни варианти на така наречените спортни храни.

Какво представляват спортните храни и напитки?

Те са специално формулирани за хора с високи физически натоварвания. Създадени са, за да им осигурят необходимите хранителни вещества и енергия за издръжливост и висока производителност, за бързо и успешно възстановяване след тренировки. Съдържат хранителни вещества – витамини, минерали, протеини, аминокиселини, захари и др. – в нива, различни от тези за обичайните храни.

Задоволяват основните нужди на спортуващите, допринасят за поддържането на хидратацията и натриевия статус. Характеризират се с доказан хранителен състав и хранителна стойност, адаптирани към потребностите на организма при интензивна физическа активност. Това ги отличава от всякакви енергийни напитки и блокчета, продавани на пазара.

Под каква форма ще ги откриете?

Предлагат се като блокчета, прахове, напитки, гелове и таблетки, бисквитки и др. Те са ясно обозначени и на етикетите ще откриете пълната хранителна информация за всеки продукт, както и указания за правилната му употреба. Продават се обикновено в обособени секции в магазините.

За кого са предназначени

За всички активно спортуващи – професионални спортисти, аматьори, спортни ентусиасти, занимаващи се с със спортове, изискващи интензивни физически натоварвания.

Видове спортни храни

Сред огромното разнообразие се различават няколко основни вида, определени според предназначението и съдържанието си:

  • високовъглехидратни енергийни храни – високогликемичното им съдържание осигурява зареждането на организма с енергия преди, по време и след тренировка;
  • въглехидратно-електролитни напитки – това са разтвори на въглехидрати и минерални соли (електролити). Смятат се за основен енергиен източник за поддръжка и възстановяване на издръжливостта и силата при високо интензивни натоварвания. Съдействат за поддържане на хидратацията и електролитния баланс;
  • протеинови формули – отличават се с високо съдържание на белтъчини и есенциални аминокиселини. Доставят протеин за изграждане на мускулна маса. Консумацията им веднага след тренировка се противопоставя на катаболитните процеси (разграждане на мускулите), развиващи се под влиянието на високите натоварвания и изчерпването на енергията;
  • добавки за сила и издръжливост, за производителност и подобряване на адаптацията – кофеин, аминокиселини, креатин, адаптогени и т. н.

Спортни храни и напитки

Предимствата, които ви осигуряват

Консумацията на фабрично произведени спортни храни не отменя разнообразното и балансирано хранене, но значително го улеснява. Продуктите се отличават с:

  • високо качество на съставките – особено ако се доверявате на реномирани производители
  • прецизна дозировка и установена енергийна стойност
  • възможност за консумация на необходимите вещества в точното време и количества на всяко място
  • удобна форма за лесно пренасяне и транспортиране, без да се увреждат
  • продължителен срок на годност в сравнение с прясната храна.

Достъпността на спортните храни и напитки е друго голямо тяхно достойнство. Можете да ги поръчате онлайн и да ги получите на удобно за вас място в предпочитаното време.

На befit.bg  поддържаме богат асортимент от спортни храни и напитки от различни видове, с различно съдържание, вкус и предназначение. Можете да подберете разфасовка според потребностите си – големи опаковки за употреба вкъщи или еднократни дози за лесно носене в джоба или чантата.  Ако ви е трудно да се ориентирате, позвънете ни  и ни попитайте.

Прочетете още:
Изотоничните напитки – какво представляват?
Хранене за начинаещи спортисти – съвети
Хранене при тренировки в домашни условия – съвети

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top