Спирулина

– какво е това? За какво ще ми помогне?

Търсите супер храни, с които да подсилите организма си? Имате нужда от регулиране на теглото? Тренирате редовно и трябва да минете на специална диета? Просто искате да живеете здравословно? При всяко положение спирулина на прах или на таблетки ще ви бъде от полза.

Учените смятат, че от синьо-зелените водорасли спирулина е започнал да се заражда животът на земята. Може да вярвате, може да не вярвате, факт е, че те са едни от най-богатите на минерали, белтъчини, витамини, хлорофил, полизахариди, незаменими мастни киселини и широк спектър антиоксиданти супер храни на планетата.

СпирулинаИма доказателства, че маите са използвали спирулина като подправка, която укрепвала и подмладявала организма им. Факт е също, че хората, които консумират водорасли под една или друга форма, по-рядко страдат от умора, главоболие, слаба памет, депресия и не са толкова поддатливи на болести.

Съставът на самата спирулина съдържа до 71% белтъчини. Препоръчва се на анорексици и вегани, защото е много богата на протеини (2 пъти повече от соята).

Хората, които страдат от недостиг на витамин А и желязо, също е желателно да я консумират. В състава ѝ има в пъти повече витамин А отколкото в морковите и много повече желязо отколкото в спанака.

Спирулината е богата още на витамин В1, В2, Е и К. Високото съдържание на минерали пък помага да се запазят здрави зъбите, косата, ноктите.

Този тип водорасло е естествен източник на фикоцианин (на това се дължи и синият цвят на спирулината), който има солидно противовъзпалително действие. Тя е и основен източник на гама-линоленова киселина – основен фактор при развитието на бебетата и за облекчаване на предменструални болки.

Спирулина може да се приема под формата на таблетки или да се слага като подправка в различни шейкове и сладкиши – тя е със сладък вкус заради съдържанието на рамноза.

Поддържате добрата си форма, като ядете супер храна с чудесен вкус. Звучи добре, нали?

Прочетете още:

Супер храни 
Видове супер храни 
Супер храни 
Спирулина може да закупите от тук: спирулина 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top